Appen onderweg moet anders

Interne regels over bel- en appgedrag moeten beter worden nageleefd vindt de Minister van Infrastructuur.

Het bedrijfsleven moet vaker regels opstellen en naleven voor het appgedrag van werknemers die met de auto onderweg zijn, stellen Veilig Verkeer Nederland en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Volgens beide organisaties heeft meer dan een derde van de werkgevers geen afspraken gemaakt met medewerkers over smartphonegedrag.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geeft vandaag het startsein voor een nieuwe campagne gericht op werkgevers, die aan het bel- en appgedrag onderweg een einde moet maken. Deze campagne met de naam ‘MONO-zakelijk’ maakt deel uit van het streven om het smartphonegebruik omwille van de verkeersveiligheid te beperken.

Doel is dat alle bedrijven afspraken met hun personeel maken over veilig smartphonegebruik. “Het is moeilijk voor te stellen, maar één op de tien werkgevers vindt het een normale zaak dat hun werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden”, zegt de minister. Ze noemt het “totaal onverantwoord om dit van je mensen te verwachten, want dat is gewoon levensgevaarlijk”.

Iets meer dan de helft van de ondervraagde bedrijven hanteert regels voor het telefoongebruik onderweg. In ruim driekwart van de ondernemingen is handsfree bellen algemeen geaccepteerd.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen