Amerikaanse CFO’s worden steeds somberder

Optimisme slaat in een jaar om in zorgen over kosten en winst.

Amerikaanse CFO’s zijn aan het somberen geslagen. De reden zijn de sterk gestegen kosten voor goederen, diensten en energie en stagnaties in de toeleveringsketen. Bijna driekwart van de CFO’s denkt bovendien dat de oplopende rente zal leiden tot een recessie.

Dit komt naar voren uit een CFO-enquête van Grant Thornton in het tweede kwartaal van dit jaar. Minder dan vier op de tien ondervraagde CFO’s ziet de nabije toekomst van de Amerikaanse economie positief in. Eind vorig jaar was nog ongeveer de helft positief en vorig najaar zag ruim twee derde het nog zitten in de economie.

Er zijn echter ook hoopvolle tekenen, volgens de Amerikaanse CFO’s. De eerste is dat de economische impact van de coronapandemie nu wel voorbij is. De tweede houvast is dat huishoudens steeds meer geld te besteden hebben, waardoor de vraag blijft groeien.

Twee derde van de CFO’s verwacht nog steeds de groeidoelstellingen van hun bedrijf te halen. Volgens Grant Thornton heeft dat mede te maken met de inflatie. Inflatie kan de omzet verhogen, zelfs als het volume daalt, zo merkt het kantoor droogjes op.