Alle riemen vast: groei en export kelderen

Het goede nieuws: groei defensie-industrie en rente naar 1,5 procent.

Door de maatregelen van Trump bedraagt het gemiddelde Amerikaanse invoertarief wereldwijd nu 25,5 procent. Dit is het hoogste niveau sinds 1890. Tegen het eind van 2025 zal dit gemiddelde tarief zijn gedaald tot 10,.2 procent doordat er wordt onderhandeld over invoerheffingen. Deze prognose komt van kredietverzekeraar Allianz Trade, die de gevolgen wereldwijd en ook voor Nederland in kaart heeft gebracht.

Gevolgen internationale groei: recessie VS
De wereldwijde economische groei in 2025 valt terug naar slechts 2,3 procent, het laagste niveau sinds de coronapandemie. Voor de Verenigde Staten wordt een milde recessie verwacht met een negatieve groei van een half procent in drie opeenvolgende kwartalen. Voor de eurozone gaat Allianz Trade uit van een minimale groei van slechts 0,8 procent in 2025.

Waardedaling van de export: 480 miljard
Door de handelsoorlog en de daarbij horende onzekerheid zal de waarde van de wereldwijde export dit jaar met 480 miljard dollar dalen. Dat komt vooral hard aan in Duitsland, Frankrijk en Italië. Duitsland zal naar verwachting 9 miljard dollar aan exportinkomsten verliezen. Voor Frankrijk en Italië bedraagt het exportverlies respectievelijk 7 en 9 miljard dollar.

Gevolgen voor het mkb: zware tijden
De meeste zorgen maakt Allianz Trade zich om de kleinere bedrijven. Grote bedrijven zijn sterk genoeg om hogere inkoopprijzen en vraaguitval tijdelijk op te vangen. De buffers van veel kleinere bedrijven zijn kwetsbaar. Ook kunnen zij prijsverhogingen niet zomaar doorberekenen. Zeker voor bedrijven die nu al worstelen met minimale marges breken zware tijden aan”

De industrie: concurrentie van China
De Europese industrie moet rekening houden met een lawine aan Chinese goederen die op de Europese markt gedumpt worden. Omdat de handel met de VS is stilgevallen, verleggen Chinese bedrijven de handelsstroom naar elders. De kans is groot dat het overschot aan producten voor minimale prijzen in Europa terechtkomt. Dat heeft grote gevolgen voor de Europese industrie.

Faillissementen: grote stijging VS, in de EU minder
Bedrijven wereldwijd proberen zich te beschermen met kortetermijnmaatregelen zoals voorraadvorming, het verleggen van toeleveringsketens en prijsaanpassingen. Maar veel bedrijven redden het daar niet mee. Wereldwijd nemen de faillissementen dit jaar toe met zeven procent. Vooral in de VS groeit het aantal faillissementen met zestien procent en in de EU met vijf procent.

Gevolgen voor Nederland
Slechts vier tot vijf procent van de Nederlandse export gaat naar de Verenigde Staten, waardoor de directe gevolgen meevallen. Maar specifieke sectoren zoals agrifood worden stevig geraakt.

Meevaller: Duits ingrijpen
Enige compensatie is wel te verwachten van de Duitse maatregelen, zoals gigantische investeringen in infrastructuur en defensie, wat goed is voor Nederland. Europese investeringen in defen sie kunnen een boost geven aan de Nederlandse industrie. Dat kan het Nederlands bbp een push van 0,4 procent.

Meevaller: rente naar 1,5 procent
Een ander lichtpuntje kan de lage rente zijn. Tariefsverhogingen leiden weliswaar tot hogere prijzen, maar door vraaguitval en lagere groei zal de inflatie afnemen. Hierdoor ontstaat ook ruimte bij de ECB om de rente te verlagen De rente daalt van 4 naar 1,5 eind 2026.

Gerelateerde artikelen