AkzoNobel wijst bod PPG af

AkzoNobel heeft een ongevraagd overnamevoorstel met een totale waarde van bijna 21 miljard euro van het Amerikaanse PPG Industries afgewezen.

Dat meldde het verf- en chemieconcern donderdagochtend, nadat de interesse van PPG woensdagavond was uitgelekt.

Het voorgenomen bod van PPG is volgens AkzoNobel te laag en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel. Het voorstel van PPG vertegenwoordigde een waarde van 83 euro per aandeel, waarvan 54 euro in contanten zou worden uitbetaald en de rest in aandelen PPG. Het aandeel Akzo sloot woensdag op 64,42 euro.

AkzoNobel liet naar aanleiding van het ongevraagde voorstel weten te bekijken of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Die tak, die vorig jaar een omzet had van 4,8 miljard euro, maakt specialistische chemicaliën die verwerkt worden in producten uiteenlopend van ijs, asfalt, soep tot zeep.

Topman Ton Büchner benadrukte dat die stap moet worden gezien als een teken van kracht. Hij wees daarbij op de “recordresultaten'' die Akzo vorig jaar heeft geboekt. Die stellen het bedrijf volgens hem in staat zelf op zoek te gaan naar nieuwe groeikansen. “We zijn een topspeler op het gebied van verf en specialistische chemicaliën, met een duidelijke strategie. We kondigen nu een belangrijke stap aan, die we op eigen kracht kunnen zetten.''

Verzelfstandiging moet de divisie die verf en coatings maakt en de tak voor specialistische chemicaliën in staat stellen hun positie verder te versterken, zei Büchner. Hij verwacht dat in “de komende maanden'' meer duidelijk wordt over het proces.

Voor de afsplitsing worden verschillende opties bekeken, waaronder een zelfstandige beursnotering. Aan die strategische stap wordt al langer gewerkt, maar de aankondiging werd naar voren gehaald vanwege de ontwikkelingen met PPG. In het bod van de Amerikanen ziet Akzo helemaal niets, zei Büchner. Hij wees daarbij op de grote onzekerheid die zou ontstaan voor het personeel, de grote kans op verzet van toezichthouders en onzekerheid over de financiële voordelen.

(ANP)

Gerelateerde artikelen