Bank voor Internationale Betalingen (BIS): “AI revolutioneert finance”

AI verandert financiële analyse en risicobeheer

Centrale banken moeten zich voorbereiden op een grote impact van kunstmatige intelligentie (AI) op de economie en het financiële systeem. Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS). De snelle opmars van AI vereist dat centrale banken de nieuwe technologie omarmen en de potentiële gevolgen voor inflatie, arbeidsmarkt en financiële stabiliteit in acht nemen.

  • Centrale banken moeten AI omarmen voor effectief economisch beleid
  • AI transformeert financiële analyse, risicobeheer en klantendiensten
  • Internationale samenwerking cruciaal voor beheersing AI-impact op finance

AI-technologieën worden steeds vaker toegepast om financiële processen te verbeteren en nieuwe inzichten te onthullen in bankieren, beleggen en verzekeren. Machine learning-modellen kunnen enorme hoeveelheden financiële data analyseren om patronen, correlaties en trends te identificeren die voor mensen moeilijk te detecteren zijn. Dit stelt financiële instellingen in staat om betere investeringsbeslissingen te nemen en risico’s nauwkeuriger in te schatten.

Algoritmische handel verandert de financiële markten

AI-gestuurde algoritmische handelssystemen hebben de snelheid en efficiëntie van financiële markten drastisch veranderd. Deze systemen kunnen transacties in milliseconden uitvoeren en veel sneller reageren op marktveranderingen dan menselijke handelaren. High-frequency trading (HFT) is een prominent voorbeeld van de impact van AI op dit gebied, wat leidt tot verhoogde liquiditeit maar ook tot potentiële risico’s voor marktvolatiliteit. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Robo-adviseurs democratiseren vermogensbeheer

AI-aangedreven robo-adviseurs maken vermogensbeheer toegankelijker voor een breder publiek. Deze platforms gebruiken AI om gepersonaliseerde beleggingsportefeuilles samen te stellen en te beheren, afgestemd op de individuele doelstellingen en risicotolerantie van klanten. Ze bieden een kosteneffectief alternatief voor traditionele vermogensbeheerders en dragen bij aan de democratisering van financieel advies.

AI verbetert fraudedetectie en compliance

Financiële instellingen zetten AI in om fraude te bestrijden en compliance te verbeteren. AI-systemen analyseren transactiegegevens in realtime om verdachte patronen en afwijkingen te detecteren die op frauduleuze activiteiten kunnen wijzen. Bovendien helpt AI volgens corporate finance adviseur finansys bij het automatiseren van compliance-processen, waardoor het risico op regelgevende overtredingen wordt verminderd en de efficiëntie wordt verhoogd. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

 


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Centrale banken moeten AI-technologie omarmen

De BIS benadrukt dat centrale banken zelf ook volop gebruik moeten maken van AI-technologie. Met AI kunnen centrale banken sneller gegevens verzamelen en analyseren, wat hen in staat stelt de economie effectiever bij te sturen. Het toegenomen belang van data als fundament van de AI-revolutie versterkt ook de behoefte aan samenwerking tussen centrale banken.

AI’s impact op inflatie en prijsaanpassingen

Volgens het BIS-rapport stelt AI bedrijven in staat om veel sneller hun prijzen aan te passen als reactie op economische veranderingen. Dit kan van invloed zijn op de inflatie, die centrale banken proberen te beheersen. Beleidsmakers moeten rekening houden met deze potentiële impact bij het formuleren van monetair beleid.

Gevolgen voor de arbeidsmarkt en financiële sector

De onderzoekers waarschuwen voor mogelijke gevolgen van AI voor de arbeidsmarkt. Hoewel AI bepaalde banen overbodig kan maken, zal het ook nieuwe werkgelegenheid creëren. In de financiële sector kan AI helpen bij efficiënter werken en de kosten voor diverse financiële diensten verlagen, maar brengt het ook nieuwe risico’s met zich mee, zoals geavanceerdere cyberaanvallen.

Internationale samenwerking en bewustwording cruciaal

De BIS benadrukt het belang van internationale samenwerking tussen centrale banken om de uitdagingen van AI het hoofd te bieden. Beleidsmakers moeten zich bewust zijn van de mogelijke impact van AI en hier rekening mee houden in hun besluitvorming. Het delen van kennis en best practices op internationaal niveau wordt steeds belangrijker naarmate AI een grotere rol gaat spelen in het financiële systeem.

Recente ontwikkelingen in AI en finance

In de afgelopen 48 uur zijn er enkele relevante ontwikkelingen geweest op het gebied van AI in finance. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft onlangs aangekondigd een taskforce op te richten om de implicaties van AI voor het monetaire beleid te onderzoeken. Daarnaast heeft ook een groot Amerikaans financieel dienstverlener bekendgemaakt 1 miljard dollar te investeren in AI-onderzoek en -ontwikkeling gericht op verbeterde klantenservice en risicobeheer.

Gerelateerde artikelen