Afschaffing van de VAR-verklaring kost ondernemers werk

Per 1 mei 2016 is De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voor zzp'ers afgeschaft. Onderzoek wijst uit dat ruim 87 procent van de ondernemers verwachten dat zij door deze afschaffing minder opdrachten zullen krijgen.

De VAR is een formulier van de Belastingdienst dat aangeeft dat een ondernemer daadwerkelijk als ondernemer wordt gezien en niet als werknemer van het bedrijf van een opdrachtgever. Wat vindt de ondernemer ervan dat deze verklaring is afgeschaft?
De Ondernemerstraining heeft onderzoek gedaan naar de verwachte consequenties voor ondernemers. Er werden 400 zelfstandig ondernemers ondervraagd, waarvan het merendeel werkzaam is in de zakelijke dienstverlening. De meerderheid van de respondenten (81,5%) maakte gebruik van de VAR-verklaring. Een nog groter deel van de respondenten verwacht minder opdrachten te krijgen door de afschaffing van de verklaring, dit aantal ligt op maar liefst 87,5 procent. 
Als vervanger van de VAR-verklaring is per 1 mei de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (wet DBA) ingegaan. Deze regelt de relatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers.

Gerelateerde artikelen