Afname waarde overnames energiesector

Het aantal overnames en fusies in de wereldwijde energiesector steeg, maar de waarde van deze transacties daalde in 2008. PwC publiceerde het jaarlijks terugkerende Power Deals.

Volgens het rapport werden in 2008 954 overnames met een totale waarde van 205,6 miljard USD gedaan. Dat houdt in dat het aantal overnames met 24 procent steeg ten opzichte van 2007, toen nog 768 overnames werden gedaan. De totale waarde daalde daarentegen maar liefst 41 procent naar 372,5 miljard USD.

Volgens PwC waren Europese bedrijven goed voor meer dan de helft van de totale wereldwijde waarde van de fusie- en overnameactiviteiten in de energiesector. Ook in het aantal deals liep Europa met 35 procent voorop, gevolgd door Azië (29 procent) en Noord- Amerika (24 procent).

De aandacht van fusie- en overnamepartijen voor nucleaire energie is toegenomen. In de gasindustrie bleef het stil. Slechts 11,6 procent van alle deals uit de energiesector werd in deze industrie gedaan. Deze waren goed voor 7 procent van de totale waarde van de wereldwijde energie fusie- en overnameactiviteiten.

Noord-Amerika en Azië De totale waarde van Noord- Amerikaanse fusie- en overnameactiviteit daalde met 54 procent, terwijl het aantal biedingen steeg tot 58 procent, daalde (87,5 miljard USD in 2007 versus 40 miljard USD in 2008). Ook in Azië werd de waarde van alle fusie- en overnameactiviteiten bijna gehalveerd (49 procent) ten opzichte van vorig jaar.

Bijna alle fusie- en overnameactiviteiten speelden zich af in de elektriciteitssector (97 procent). Chinese en Japanse bedrijven hadden het meeste aandeel in de Aziatische fusie- en overnamemarkt, namelijk 35 procent (3,5 miljard USD).

Gerelateerde artikelen