AFM wil Bitcoin-verbod

Riskante beleggingen die vooral online worden aangeboden, zoals bij cryptovaluta of binaire opties, moeten worden verboden.

Daarvoor pleit de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

“Door extreem lage spaarrente zijn mensen gevoeliger geworden voor beleggingen waarbij wordt geschermd met hoge rendementen. Ze onderschatten de risico's daarvan”, zegt Merel van Vroonhoven, bestuursvoorzitter van de AFM in een interview met de Volkskrant. 

“Wij zien in heel Europa een forse stijging van het aantal meldingen over riskante beleggingsproducten en we zien een gigantische 'fear of missing out': de angst om de boot te missen.”

Volgens Van Vroonhoven beleggen zeker 135.000 Nederlanders in cryptovaluta. “Verbieden van cryptomunten is moeilijk, omdat het geen beleggingsproducten zijn”, legt ze uit. “Maar er zijn ook producten te koop waarmee je op koersstijgingen en -dalingen van cryptomunten kan speculeren. Die derivaten kunnen wel verboden worden.”

Dat geldt ook voor andere exotische producten die via internet worden aangeboden, zoals binaire opties. Een ander riskant product, de zogenoemde contracts for difference (cfd's), wil de AFM niet verbieden maar wel aan banden leggen.

Gerelateerde artikelen