AFM stelt onderzoek in naar PwC inzake SHV-Econosto

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft besloten een onderzoek in te stellen naar PwC inzake specifieke controledossiers. Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in NRC Handelsblad in febreuari 2017.

Aanleiding voor het onderzoek naar PwC zijn enkele onderzoeksverhalen die in februari in NRC Handelsblad verschenen. Daaruit bleek dat bij Econosto Mideast in Dubai, een dochter van Nederlands grootste familiebedrijf SHV, jarenlang omstreden commissies zijn betaald aan klanten en inkopers in het Midden-Oosten. Ook bleken klanten te zijn misleid en zou er sprake zijn van verboden handel met Iran. De top van SHV was van de betalingen op de hoogte, maar trad er jarenlang niet tegen op, zo bleek uit de publicaties van NRC. PwC was de accountant van SHV en alle dochterbedrijven van het conglomeraat en bleek op de hoogte te zijn van de omstreden betalingen te weten. 

Bart Koolstra legt functie neer
Om dit AFM-onderzoek niet te belasten, heeft Bart Koolstra besloten zijn functie als lid van de raad van toezicht van de AFM definitief neer te leggen. Bart Koolstra was destijds als partner van PwC betrokken bij een van de controledossiers. Op 26 februari had Bart Koolstra al besloten zijn functie tijdelijk neer te leggen.

Bart Koolstra: “Het feit dat er nu een onderzoek loopt naar PwC, waarvan ik het resultaat wat mij betreft vol vertrouwen tegemoet zie, maakt dat een volwaardig lidmaatschap op korte termijn niet meer mogelijk lijkt te zijn. Immers er zou een schijn van belangenconflict kunnen ontstaan. Ik heb derhalve het initiatief genomen om definitief terug te treden.”

Gerelateerde artikelen