AFM beboet oud-bestuurders Imtech

De AFM legt de voormalige bestuursvoorzitter en de oud-financieel directeur van het failliete installateursbedrijf Imtech forse boetes op. Oud-topman René van der Bruggen krijgt twee bestuurlijke boetes van elk 500.000 euro en voormalig financieel topman Boudewijn Gerner heeft twee boetes gekregen van in totaal 1,35 miljoen euro.

Dat lieten de advocatenkantoren, die optreden namens de twee, woensdag weten.

De toezichthouder legt de boetes op omdat Van der Bruggen en Gerner de financiële markten onvolledig hebben geïnformeerd over de financiering van een groot pretpark in Polen. Dat project ter waarde van honderden miljoenen euro’s werd op 20 juli 2012 met veel tamtam aangekondigd, maar later bleek er van alles mis mee te zijn.

De miskleun in Polen bleek de opmaat tot een groot boekhoudschandaal waaraan Imtech uiteindelijk ten onder ging. Van der Bruggen vertrok in april 2013 bij Imtech, hij ging met pensioen. Gerner stapte begin 2013 op bij de onderneming. Hij was daarna nog wel een tijdje als adviseur aan het bedrijf verbonden.

De AFM heeft de ontbrekende toelichting op de financiële risico’s die Imtech liep op het Poolse avontuur aangemerkt als koersgevoelige informatie. Van de persberichten die het bedrijf uitstuurde zonder die informatie kan volgens de toezichthouder een misleidend signaal zijn uitgegaan.

De oud-bestuurders gaan de boetes aanvechten. De kritiek van de AFM op de genoemde persberichten is ‘gezocht en niet terecht’, aldus een verklaring. Ook achten zij het ‘een juridische misslag’ dat de toezichthouder hen voor één vermeende overtreding twee boetes oplegt.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen