Afgedankte ICT gerecycled

Vrijwel alle overbodige ICT-apparatuur wordt in Nederland gerecycled. Het afgelopen jaar brachten we met elkaar bijna 21 miljoen kilo aan oude pc's, monitoren en mobieltjes naar de milieustraat of naar een ander inzamelpunt.

Vergeleken met 2006, toen iets meer dan 18 miljoen kilo aan apparatuur werd ingezameld en verwerkt, is dat een stijging van 13 procent. Deze cijfers staan in de eerste ICT-Milieumonitor die ICT-Milieu naar buiten heeft gebracht.

ICT- Milieu is een stichting die de landelijke inzameling van afgedankt computermateriaal in Nederland regelt. Van alle ingezamelde spullen wordt 97 procent hergebruikt. Per hoofd van de bevolking werd 1,25 kilo ingeleverd.

Meer dan de helft van het afval bestaat uit printplaten en elektronica. Het wordt gesmolten en de (edel) metalen worden eruit teruggewonnen. Vorig jaar hadden Nederlandse huishoudens in totaal bijna 49 miljoen ICT-apparaten in huis, 6 miljoen meer dan een jaar eerder.

Van al die apparaten ligt 11 procent er werkloos bij. ‘Zo’n 4 procent daarvan is defect, de rest wordt gewoon niet gebruikt’, zegt een woordvoerder. Het gaat veelal om mobieltjes die afgedankt, maar (nog) niet weggebracht zijn en oude computermonitoren.

De afgedankte mobieltjes die nog op zolder of in een kast liggen, zijn talrijk in aantal, de grote ouderwetse computermonitoren springen eruit qua gewicht. De gemiddelde leeft ijd van de ICT-apparatuur die we in huis hebben is 4,1 jaar.

De leeftijd waarop het spul wordt afgedankt, is gemiddeld zeven tot acht jaar. Pc’s en monitoren leven gemiddeld wat langer met respectievelijk een leeft ijd van 8,1 jaar en 8,5 jaar. Jaarlijks wordt ongeveer 45 miljoen kilo ICT-apparatuur op de markt gebracht. Sinds de start van het inzamelsysteem in 1999 is ruim 100 miljoen kilo ICT-apparatuur ingezameld en gerecycled.

Gerelateerde artikelen