Adviesrol voor accountants

Over vijf jaar maakt tachtig procent van de bedrijven gebruik van boekhoudsoftware en heeft men de boekhouding onder gebracht bij een externe service provider. Voor accountants betekent dit dat hun controlerende, uitvoerende rol meer verschuift richting een adviserende, proactieve rol.

Dat voorspelt Jan Jacobs, directeur van Reeleezee. Een stijgend aantal bedrijven is over de angst van het uitbesteden heen. Veiligheid en beheerskosten zijn veelgehoorde argumenten. Volgens Jacobs verwacht vooral het midden- en klein bedrijf van de accountant een meer coachende rol.

De accountant kijkt in de toekomst actief over de schouder van zijn klanten mee en behoedt de ondernemer voor problemen, die zich niet enkel beperken tot de boekhouding. Doordat de accountant inzage heeft in het betalingsverkeer, is hij goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de onderneming.

Jacobs stelt dat veel bedrijven het over vijf jaar meer dan vanzelfsprekend vinden dat de accountant advies geeft op het gebied van juridische en fiscale kwesties, maar ook ten aanzien van het personeelsbeleid en over de lange termijn strategie. De ondernemer ziet in de accountant een coach en sparringpartner die als nieuwe toezichthouder een actieve rol speelt bij de onderneming.

Gerelateerde artikelen