Interim professional aan het woord: Arjen Los is een Master in Finance

"Masters in Finance geeft u graag meer inzicht in het projectresultaat van haar mensen, het portret van Arjen is de eerste in rij." Maak kennis met Arjen, Master in Finance. ?

“Mijn incassoprocedure leidde tot een reductie van 283 miljoen euro van het openstaande saldo”
Arjen werkt op dit moment als senior financial analist bij AngioDynamics, leverancier van medische instrumenten. Hier ondersteunt hij de financial directeur bij het rapporteren volgens de nieuwe regio-indeling. “Ik hou ervan om iets op te pakken, er structuur in aan te brengen en daarna weer terug te geven aan de opdrachtgever waardoor er tijdwinst of efficiency ontstaat.” 
Genieten van resultaten boeken 
“De situatie klinkt vast bekend: de capaciteit is beperkt terwijl de hoeveelheid beschikbare financiële data juist toeneemt. Nu ben ik redelijk handig met Excel en heb ik – zonder ingewikkelde macro’s – de informatievoorziening zo ingericht dat de belangrijkste cijfers binnen 5 minuten op te vragen zijn. Dat is een tijdwinst van meer dan een halve dag per week! Tijd die je goed aan andere zaken kan besteden. Van dat soort resultaten kan ik echt genieten.”
283 miljoen euro aan reductie 
“Over resultaten gesproken: bij een verzekeraar speelde de invoering van nieuwe wetgeving rond de pensioenverzekering. Ik heb toen een incassoprocedure laten invoeren onder de grootste verzekeringnemers. Dat heeft tot 283 miljoen euro aan reductie van het openstaande saldo geleid. Bij Sales was er weerstand om met deze klantengroep over hun openstaande saldo te praten, maar ik beschouw dat als een normaal onderdeel van het werk van Sales.”
Kameleon in zelfstandige rol
“Als interim-professional heb je een dienende rol. Je moet je ego dus tijdelijk buiten de deur kunnen zetten. Intussen ben ik kameleon genoeg om dingen zelfstandig op te pakken: de jaarrekening moet worden opgezet, de afdeling zit in een transitiefase, de managementinformatie ontbreekt en moet op tafel komen, de financieel directeur is vertrokken terwijl de cijfers wel moeten kloppen. Die variatie vind ik geweldig, plus de combinatie ‘cijfers en mensen’. Ik wil ook echt dat een opdracht een succes wordt, niet omdat de baas dat wil maar omdat ik dat zelf wil.”
 
 
 
Ziekteverzuim van 14% naar 6%
“Bij een opdrachtgever was ik de zoveelste teamleider in korte tijd en moest ik een uiteenlopende groep mensen mee zien te krijgen. De afdeling ging verhuizen en het ziekteverzuim was hoog: 14%. Door veel persoonlijke aandacht te geven aan het team en door controles uit te voeren op dag 1 van het ziekteverzuim is het gelukt om het verzuim terug te brengen naar 6%. Sommige teamgenoten heb ik ook begeleid in de transitie naar ander werk en geholpen bij de verhuizing van de werkzaamheden. Inmiddels had ik een goede band met ze opgebouwd. Daarom vond ik het belangrijk om dat te doen.”
Sparringpartner directie
“Natuurlijk is er in die 13 jaar veel veranderd. Van een ‘noodzakelijke’ afdeling is finance een businesspartner voor de directie geworden. Ikzelf heb die ontwikkeling ook doorgemaakt – mijn eerste klus was het opzetten van een boekhouding voor een eenmanszaak. Nu ben ik onderdeel van het managementteam en sparringpartner voor de directie. Het geeft mij een kick om met allerlei disciplines binnen het bedrijf samen te werken. Wat is de analyse, wat gaan we doen, verandert de marktvraag, welke aanpassingen in het productieproces zijn daarvoor nodig? Super!”
Ken je cijfers 
“Mijn advies aan financials: zorg dat je je winkel goed op orde hebt. Je Finance Control, je Planning & Control, alles moet goed ingericht zijn. Pas als dat zo is, komt Business Control in beeld, maar daarvoor moet je eerst je geloofwaardigheid hebben verdiend. Dus: ken je cijfers. Als men van jou een forecast verwacht, dan moet die kloppen, keer op keer. Als je dat combineert met passie en ervaring, kun je echt het verschil maken in de organisatie.”
BIOGRAFIE 
Arjen is een betrokken financial executive met een brede ervaring in alle aspecten van accounting, auditing en financial management. Daarnaast heeft hij veel ervaring als teamleider en krijgt hij energie van grasduinen in financiële data om er bruikbare managementinformatie van te maken. Arjen heeft zijn HEAO Bedrijfsinformatica, Economie, en postHBO Financial Expert program succesvol afgerond, aangevuld met opleidingen Projectcontroller en Effectief leiderschap. Hij heeft kennis van financiële ERP-systemen zoals MFG Pro, SAP en Oracle. Samen met zijn vrouw en inspiratiebron Carline, de kinderen en hun golden doodle brengt hij graag de vakanties door in Frankrijk. Zijn zakelijke ambitie: CFO/Financieel Directeur.
MIF Maak kennis met Masters in Finance Wij streven ernaar om het beste en meest transparante financiële detacherings- en interimbureau van Nederland te zijn. De meeste interimposities vullen wij met ‘eigen’ Masters in Finance in. We zijn in staat om zeer snel – vaak binnen 24 uur – een geschikte kandidaat voor te dragen. U krijgt altijd de juiste interim-finance professional voor een eerlijke prijs. Transparantie is één van onze merkbeloften en dit vind je onder andere terug in ons open calculatiemodel. Nieuwsgierig hiernaar of naar het profiel van één van mijn collega’s? Kijk op: http://mif.nl
Gerelateerde artikelen