Acquisitions Montly Awards 2010: verslag uit Londen

Het Acquisitions Monthly Awards Dinner 2010 in Londen staat elk jaar garant voor een een show van Oscar-achtige proporties. Terwijl de meeste 'black ties' reeds de mottenballen in waren, werden op 19 januari in het statige Hilton Park Lane tezamen met zo'n 500 London-based adviseurs voor de 12e keer de awards uitgereikt. Komiek Marcus Brigstocke bracht het nodige entertainment, aan de inwendige mens werd ruimschoots tegemoet gekomen en de aanwezige dealmakers completeerden een sfeervolle avond.

Van het ons-kent-ons sfeertje van professionals die elkaar van vele transacties kennen, zoals dat bij de jaarlijkse M&A Awards in Amsterdam te proeven is, is in Londen minder sprake. Daarvoor is het aantal adviseurs in deze ‘dealstad’ simpelweg te groot. Het evenement is met name een feestelijke afsluiting van het dealjaar 2009, vergezeld door de nodige wijnen en spijzen. Entertainment was er in de persoon van cabaratier Marcus Brigstocke – de Londense equivalent van Bas van Werven, bekend van BBC’s komedieprogramma Argumental. Met een soortgelijke scherpte en veel grappen wist hij de in strak pak gehesen aanwezigen tot meerdere lachsalvo’s te verleiden.

De circa 500 adviseurs werden met een glas champagne ontvangen in de zaal grenzend aan Hyde Park, waar meteen opviel dat het een waar hengstenbal was. Gelukkig had uitgever Thomson Reuters een bijdrage geleverd in het verbeteren van de man/vrouw verhouding. Om half acht kon men aan tafel en werd er onder meer gorgonzola met truffeltaart, biefstuk met whiskeycrème en een filo van wilde paddestoelen en asperges in chablis-dressing geserveerd. Een en ander werd in stijl afgesloten met een proeverij van chocolade. Met een volle maag en het wijnglas bijgevuld, brak de tijd aan voor een serieus praatje. Uitgever Henry Gibbon (Thomson Reuters) wist te melden dat de wereldwijde deal value met 28% gedaald was ten opzichte van 2008 en het totaal aantal deals met 6,6% gedaald is. 2009 was in alle opzichten een ‘uitdagend’ jaar, zo verwoordde hij het crisisjaar netjes. Ruimte voor optimisme was er ook; met name in de energiesector en financiële diensten verwachtte Gibbon een verdere stijging voor 2010.

Komiek Brigstocke gaf de avond vervolg door in een razende show het dealjaar 2009 onder de loep te nemen. Althans zo leek het, tot hij na een paar minuten bekend maakte een complete leek te zijn op het gebied van fusies en overnames. Dan maar een improvisatieshow op geografische indeling, moest hij gedacht hebben. Aan de gasten werd hun afkomst gevraagd, waarna die afkomst snel en met scherp commentaar de grond in geboord werd. Dankzij die ene Fransman die het aandurfde om zijn land van herkomst bekend te maken, had Brigstocke de lachers op zijn hand.

De winnaars van de Awards waren vooraf al bekend gemaakt, zodat Brigstocke en Gibbon er met een redelijk tempo de 39 (!) awards door heen joegen. Elke award ging gepaard met een rake grap van Brigstocke, die het bovendien klaarspeelde om op elke foto tussen de winnaars plaats te nemen. Gelukkig viel er aan een aantal partijen meerdere awards te slijten, zodat de awardceremonie uiteindelijk binnen een uur geregeld was. Nederlandse inbreng kwam met name van een team van Royal Bank of Scotland; onder meer bankiers Friso Hornstra en Maarten Terlouw genoten zichtbaar vanaf de RBS tafel en Sander Griffejoen, Co-Head Corporate Finance Netherlands, mocht namens RBS met gepaste trots de award voor Benelux M&A Advisor of the year in ontvangst nemen. Winnaar van de award voor M&A Bank of the Year, Lazard, werd als enige in staat gesteld om even kort commentaar te leveren en William Rucker, CEO van Lazard in Londen, bleek erg content met de laatste award van de avond.

De avond stond in het teken van Save the Children, waar de aanwezige dealmakers – en grootverdieners – dan ook gul aan doneerden. Voor wie de ‘Save the children’-medewerkers gemist had, was er na het diner gelegenheid om voor het goede doel chips te kopen, te besteden in het casino dat voor de gelegenheid naast de dinerzaal was ingericht. Zwoele sounds van een jazzband begeleidden de aanwezigen, die natuurlijk allemaal hun best deden zo snel mogelijk de chips te verliezen om zo voor Save the Children weer nieuwe chips te kunnen kopen. Uiteindelijk borrelde een gemêleerd gezelschap nog tot middernacht door, waarna het de volgende dag weer business as usual was in Londen, op weg naar een beter dealjaar 2010…

 

De winnaars van de Acquisitions Monthly Awards 2010:

M&A bank of the year
Lazard

Cross-border deal of the year
Barclays Global Investors / BlackRock
Lazard, Barclays Capital / Credit Suisse, Citi

Domestic deal of the year
Porsche / Volkswagen
Morgan Stanley / Rothschild, Citi, UBS

Financial services adviser of the year
Credit Suisse

Restructuring adviser of the year
Rothschild

Restructuring deal of the year
Monier
Goldman Sachs, Houlihan Lokey

Debt advisory firm of the year
Deloitte

Corporate broker of the year
Goldman Sachs

Law firm of the year
Freshfields Bruckhaus Deringer

Asia Pacific M&A adviser of the year
Morgan Stanley

Benelux M&A adviser of the year
RBS

Boutique of the year
Riverhill Partners

Central Europe M&A adviser of the year
JP Morgan

Competition law firm of the year
Linklaters

Continental independent corporate finance house
GBS Finanzas

Defence of the year
Lloyds Banking Group
BoA Merrill Lynch, UBS

Due diligence adviser of the year
Ernst & Young

Energy sector adviser of the year
UBS

Environmental adviser of the year
WSP Environment & Energy

France M&A adviser of the year
BNP Paribas

Germany M&A adviser of the year
Rothschild

Healthcare adviser of the year
KPMG

Iberia M&A adviser of the year
UBS

Italy M&A adviser of the year
Credit Suisse

Manufacturing sector adviser of the year
Baird

MENA adviser of the year
Goldman Sachs

Mid-market adviser of the year
Livingstone Partners

Mid-market deal of the year
Insight / BoNY Mellon
Fenchurch Advisory, Deutsche / Close Brothers Corporate Finance

Mid-market law firm of the year
CMS

Mid-market private equity deal of the year
Racal Acoustics / Esterline
ECI Partners, Hawkpoint / BDO / Jefferies

Mid-market private equity firm of the year
Bridgepoint

Nordic region M&A adviser of the year
Nordea

Private equity deal of the year
AB InBev CEE assets / CVC Capital Partners
CVC Capital Partners

Private equity firm of the year

CVC Capital Partners

Russia M&A adviser of the year
JP Morgan

Sovereign adviser of the year
Blackstone

TMT sector adviser of the year
UBS

Upper mid-market adviser of the year
PricewaterhouseCoopers

UK M&A adviser of the year
JP Morgan Cazenove

 

 

Gerelateerde artikelen