ACM maakt lange neus naar AVG

Eisen die ACM stelt aan overname lijken in strijd met privacywetgeving en eigendomsrecht.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is onder voorwaarden akkoord met de overname van educatieve dienstverlener Iddink door mediabedrijf Sanoma. Sanoma Learning is eigenaar van uitgeverij Malmberg. Iddink is onder andere eigenaar van schooladministratiesysteem Magister.

De ACM stelde eerder al vast dat meer dan de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs gebruikmaakt van Magister. Scholen wisselen ook niet snel van administratiesysteem. Na vervolgonderzoek eist de ACM nu ook dat andere uitgevers toegang houden tot data waarover Magister en Malmberg na de overname beschikken. Ook moet Sanoma Learning zorgen dat er geen commercieel gevoelige informatie van concurrerende uitgevers via Iddink bij Malmberg terechtkomt. Andere uitgevers behouden daardoor volgens de ACM de prikkel om te blijven innoveren.

Beide eisen doen erg vreemd aan: hoe kan het verplicht delen van waardevolle data passen binnen de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming), en hoe kan het verplicht niet mogen gebruiken van net gekochte – en nu dus eigen – data passen binnen de regels over eigendom van intellectual property. Wat de ACM lijkt te willen, is dat Sanoma gaat betalen voor data die ze niet zelf mag inkijken, maar wel verplicht aan concurrenten moet aanbieden.

Eens? Oneens? Vraag? Tip? Praktijkvoorbeeld? Reageer hieronder.

(bron: FM, ANP)

Gerelateerde artikelen