Accountantskantoren profiteren van groeiende adviesbehoefte

De aanhoudende vraag naar advisering blijft een drijvende kracht achter de groei in de zakelijke dienstverlening dit jaar. Organisatieadviesbureaus zijn bij uitstek de adviserende dienstverleners, maar ook accountantskantoren, juridische dienstverleners en ingenieursbureaus profiteren van de groeiende adviesbehoefte, zo blijkt uit onderzoek van ING Economisch Bureau. De bank verwacht in 2016 een volumegroei van 4,5% voor de zakelijke dienstverlening.

De adviesvraag komt vooral uit het bedrijfsleven. De terughoudendheid van overheid en zorg bij de inhuur van externe dienstverleners blijft in 2016 bestaan. De groeiende bedrijfsactiviteit (zeker in de bouw, het transport en de groothandel) zorgt voor een brede vraag naar zakelijke diensten. De voor 2016 verwachte volumegroei van 4,5% is lager dan afgelopen jaar, waarin de groei van 5,5% de hoogste was sinds 2006.

Winstgevendheid herstelt

Het jaar 2015 was een jaar van duidelijk herstel met groei voor vele branches. Ook de winsten nemen weer toe. Zakelijke dienstverleners blijven dit jaar positief over de ontwikkeling van hun winstgevendheid. In het eerste kwartaal van 2016 gaven opnieuw meer ondernemers aan dat hun winstgevendheid was verbeterd. Dat was het derde kwartaal op rij.

Accountants weten met advies de omzet te laten groeien

Steeds meer accountantskantoren weten hun advieswerk uit te breiden. Waar digitalisering en automatisering vooral de vraag naar boekhouddiensten vermindert, stijgt de vraag naar advies. Dankzij een sterke tweede jaarhelft is de omzet van de accountancybranche in 2015 met 1,9% gestegen. Gecombineerd met de kleine tariefdaling (naar verwachting -0,3%) resulteert een eerste volumestijging sinds 2008. Voor 2016 wordt door de groeiende economie en aantrekkende bedrijvigheid een omzettoename van 2% verwacht. De klantenbasis wordt groter en de advisering kan verder uitgebreid worden. In de controlepraktijk zijn bovendien extra inspanningen nodig vanwege de roulatie van accountantskantoren en verhoging van de kwaliteit van controles.

• ING – Zakelijke dienstverlener profiteert van meer vraag naar advies

Gerelateerde artikelen