Accountantskantoor Baat krijgt AFM-boete van 285.000 euro

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Baat accountants en adviseurs een bestuurlijke boete opgelegd van 285.000 euro. Dat maakt de AFM bekend.

Uit de accountantsdossiers die de toezichthouder heeft onderzocht, blijkt dat de accountants in zes van de zeven dossiers onvoldoende onderzoek hebben gedaan.
De AFM heeft in 2010 vijf wettelijke controledossiers onderzocht waarin een accountant van Baat de controleverklaring had afgegeven. Daarbij zijn diverse tekortkomingen geconstateerd. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Baat verschillende maatregelen getroffen.
Op verzoek van Baat heeft de AFM vervolgens in 2011 twee andere wettelijke controledossier beoordeeld. Daarbij constateerde de AFM in één dossier wederom ernstige tekortkomingen.
Het betreft over het algemeen het verkrijgen van ontoereikende controle-informatie, maar in twee van de zes ‘onvoldoende’ dossiers werd ook nagelaten extra controleactiviteiten uit te voeren terwijl er sprake was van ‘gebeurtenissen of omstandigheden die twijfel kunnen doen ontstaan over de mogelijkheid tot duurzame voortzetting van de bedrijfsactiviteiten van de gecontroleerde instelling’.
De AFM heeft op grond van deze onderzoeken geoordeeld dat Baat niet aan haar zorgplicht heeft voldaan: in de periode tussen 29 januari 2010 en 7 juni 2011 heeft Baat er onvoldoende voor gezorgd dat haar accountants de voor hen geldende beroepsregels over vakbekwaamheid naleefden. Daardoor heeft Baat artikel 14 van de Wet toezicht accountantsorganisaties overtreden.
Voor zo’n overtreding van de zorgplicht gold toentertijd een basisboetebedrag van vijfhonderduizend euro. Inmiddels is dat bedrag verhoogd tot twee miljoen euro. Bij het bepalen van de boetehoogte voor Baat heeft de AFM zich echter mede laten leiden door de omvang van het kantoor (zes vestigingen, in Limburg en in Maasmechelen (B)) en door de (lange) behandeltermijn van dit dossier, aldus de toezichthouder.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen