Accountants niet toekomstbestendig, financial controllers wel

Het accountantsberoep is weinig toekomstbestendig, omdat tussen nu en 20 jaar veel, zo niet bijna alle, werkzaamheden zullen worden overgenomen door robots.

Dat stelt althans Jobpersonality, dat een top 30 heeft samengesteld van de meest gevraagde functies van dit moment. Per beroep is aangegeven hoe groot de kans op robotisering is. Dit robotiseringspercentage geeft aan hoe groot de kans is dat de werkzaamheden die bij dit beroep horen, worden overgenomen door robots en automatisering. Hoe kleiner dit percentage, hoe toekomstbestendiger het betreffende beroep.

Mochten de becijferingen van Jobpersonality kloppen, dan is accountancy als zodanig een uitstervend vak. Het beroep accountant krijgt namelijk een robotiseringspercentage van 94! 

Salarisadministrateurs kunnen ook maar beter omscholing overwegen. Hun robotiseringspercentage is zelfs 97. Financial controllers daarentegen hebben een veel toekomstbestendiger vak. De kans dat zij door robots vervangen worden is slechts 7 procent. Voor wat het waard is.

Het succes en de continuïteit van een onderneming zijn sterk afhankelijk van de beheersing van risico’s. Meer weten? Risico-adviseur VLC & Partners geeft tijdens FM Dag op 17 april een Risk- en verzekeringsmanagement Orakelsessie en laat zien hoe je risico’s succesvol beheerst.


Slechts helft meest gevraagde functies veilig voor robotisering
Uit het onderzoek blijkt verder dat bij de helft van de meest gevraagde functies robots de werkzaamheden grotendeels gaan overnemen. 

Kansrijke beroepen als tandarts, softwareontwikkelaar, accountmanager en verpleger zullen over het algemeen relatief weinig last hebben van de robotisering en kunnen als toekomstbestendig beschouwd worden (hoewel dat over het tandartsberoep ook andere verhalen rondgaan), maar voor veel andere beroepen die op dit moment als kansrijk worden aangemerkt, is dit niet het geval. Dat geld naast accountant en financieel administratief medewerker ook voor veelgevraagde functies als vrachtwagenchauffeur en logistiek planner. Dat betekent dat jongeren die nu opgeleid worden tot bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur er ernstig rekening mee moeten gaan houden dat dit een beroep is met een beperkte levensduur.

De redenen dat er nu nog veel vraag is naar beroepen die gaan verdwijnen heeft te maken met de huidige conjunctuur en het feit dat er nog veel investeringen in robotisering moeten gaan plaatsvinden. De verwachting is echter wel dat veel functies, ook waar nu moeilijk personeel voor te vinden is, grotendeels gaan verdwijnen. Dus het is raadzaam om hier bij omscholing, studie- en beroepskeuze rekening mee te gaan houden.

Gerelateerde artikelen