‘Accountants hebben skills van de toekomst, maar niet vak van de toekomst’

Geert Jan Waasdorp (CEO Intelligence Group) is gespecialiseerd in vraagstukken rond de arbeidsmarkt, talent management en recruitment. Op een interview dat vandaag op Finance.nl - carrière platform voor financials - kijkt hij naar de toekomst van de accountantsfunctie.

In welke sectoren verwacht jij groei of juist krimp? 
‘Alles in de financiële sector is krimp. Verzekeraars, banken en zorgverzekeraars zijn krimpsectoren. Groeisectoren zijn high tech bedrijven, start-ups, kleinere MKB-organisaties, bedrijven met een sterke Duitse en Aziatische component. Ook online retail, zoals Otto, wehkamp, Booking, Travelbird, Amazon en Bol.com zijn absoluut groeibedrijven. In welke sector je het ook zoekt, je moet accepteren dat je niet voor het salaris dat je gewend bent aan de slag kunt, tenzij je de absolute top bent. ‘The one procent’. Je moet het hebben van groeimogelijkheden en als het meezit een aandelenparticipatie.’
Hoe kijk je aan tegen de toekomst van de accountant? 
‘Accountants, dat is een treurig verhaal – In 2030 is 95 procent weg geautomatiseerd volgens de Oxford studie ‘the future of employment’. Als je als accountant niet nu nadenkt over je toegevoegde waarde ben je heel snel weg geautomatiseerd. In 2030 loopt alles digitaal en communiceert alles direct met elkaar via the internet of things. Nu al reken je af met je pinpas en de transactie schiet direct de administratie in. Bankboek en grootboek worden dan direct bijgewerkt. Straks is dat in de totale breedte. Voor een BTW, VPB of LB aangifte is binnenkort geen menselijk handelen meer nodig. 
Maar je hebt als accountant wel andere kwaliteiten: je kunt gedisciplineerd controleren, bent betrouwbaar en solide. Dat maakt dat je in risicobeheersing veel kunt betekenen. Nog belangrijker: je kunt met cijfers omgaan, dat is een geweldig onderscheidend vermogen om te hebben. Je bent als accountant halverwege om big data analist te worden. Ik zou me laten omscholen tot analist. Als je dat nu doet kun je over drie jaar aan de slag als recuitment analist, value chain analist, big data analist, HR analist, of één van de vele andere mogelijkheden. Daar zit een gouden toekomst in.’ 
 
___________________________________________________________________________________________________
De genomineerden voor de ‘Nationale Accountancy Awards 2015′ zijn accountants die slimmer werken, minder kosten in rekening brengen en beter adviseren. Die gebruik maken van de meest innovatieve technologie. Bent u zo’n accountantskantoor dat in aanmerking komt voor de Nationale Accountancy Awards? Meld u voor 1 maart 2015 hier aan. Bel of mail Alex van Groningen (avangroningen@alexvangroningen.nl) / 06 50 643 283 voor meer informatie.
___________________________________________________________________________________________________
 

Gerelateerde artikelen