Accountants: einde uurtje-factuurtje in zicht

Driekwart van de accountants verwacht dat uren schrijven in de toekomst niet meer de basis van zijn verdienmodel is. De beroepsgroep is sowieso erg te spreken over de mate waarin ze meegaat met de veranderingen.

Dat blijkt uit de accountantsscan van softwarebedrijf AFAS, waaraan 522 accountants hebben meegewerkt.
 
Een aanzienlijk deel van de accountants vindt het niet erg dat er een einde komt aan het tijdperk van uurtje-factuurtje. Ze realiseren zich dat het niet meer van deze tijd is, nu klanten steeds meer vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde van accountancydiensten. 
“Ongeveer de helft van de accountants vindt dat het hoog tijd wordt dat het verdienmodel verandert”, zegt Mohamed Amri, Manager Productmanagement bij AFAS Software. “Slechts een kwart denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen.”
 
Roerige tijden
De accountants zien hun sector enorm veranderen, onder meer als gevolg van internet en andere externe veranderingen. De Rabobank gaf in haar Sectorupdate Accountancy van september 2013 al aan dat een onderscheidende propositie voor accountantskantoren steeds belangrijker wordt. Volgens het rapport is innovatie steeds meer nodig in de sector, aangezien accountancydiensten steeds meer een commodity worden. 
______________________________________________________________________________________________
De genomineerden voor de ‘Nationale Accountancy Awards’ zijn accountants die slimmer werken, minder kosten in rekening brengen en beter adviseren. Die gebruik maken van de meest innovatieve technologie. Bent u zo’n accountantskantoor dat in aanmerking komt voor de Nationale Accountancy Awards? Meld u voor 1 maart 2015 aan
______________________________________________________________________________________________
Amri: “De scan bevestigt de bevindingen in dit rapport. Accountants die de scan hebben ingevuld, geven aan zich volledig bewust te zijn van deze ontwikkelingen en bezig te zijn met het vinden van een antwoord hierop.”
 
Klaar voor verandering
Opvallend is dat 90 procent van de accountants aangeeft redelijk tot goed te gedijen als er veel verandert en er veel turbulentie is. Sowieso is er niets aan te merken op het zelfvertrouwen van de accountants. Bijna de helft van hen vindt dat zijn kantoor beter in veranderen en vernieuwen is dan het gemiddelde accountantskantoor. “Dat belooft veel voor de toekomst”, zegt Amri. “Maar accountants hebben ook geen keuze. Het is of meegaan met de veranderingen, of afhaken, met als risico dat je failliet gaat.”

Gerelateerde artikelen