Accountant vindt zichzelf beter dan de rest

Meer dan de helft van de accountants vindt zijn kantoor beter dan de concurrentie. Ze geven aan dat hun kantoor zich beter in de klant kan verplaatsen en beter is in verkopen dan de concurrent. Dat blijkt uit de accountantsscan van softwarebedrijf AFAS, waaraan 800 accountants hebben meegewerkt.

Klanten zien accountancydiensten steeds meer als een commodity. Daarom wordt een onderscheidende propositie voor accountantskantoren steeds belangrijker. “Dat betekent dat innovatie een prominentere plaats inneemt in de sector”, zegt Mohamed Amri, Manager Productmanagement bij AFAS Software. “De concurrentie tussen kantoren wordt ook heviger, aangezien kantoren om klanten moeten strijden in een krimpende markt.”
Uit de scan komt een beeld naar voren van de accountant die zelfbewust, commercieel en sociaal is. Zo vindt 41 procent dat hij meer aandacht heeft voor de verkoop van zijn producten dan de gemiddelde accountant. Beter en winstgevender zijn dan andere, concurrerende accountants is dan ook het streven van iets meer dan de helft van de accountants. Overigens geeft een derde aan zich niet zoveel van de concurrent aan te trekken, maar zich op zichzelf te concentreren. Amri: “Door de hele scan heen valt het op dat accountants vinden dat ze uitstijgen boven het gemiddelde accountantskantoor. Het geloof in eigen kunnen is groot.”
Ook als het om de klant gaat, is de accountant erg over zichzelf te spreken. Zo vindt 73 procent dat het EQ van de mensen die bij hun kantoor contact met de klanten hebben hoger ligt dan gemiddeld bij een accountantskantoor. Opvallend is dat een op de vijf accountants aangeeft dat zijn kantoor dingen graag rationeel benadert en dat EQ daarom ook niet zo belangrijk is.
 
De overgrote meerderheid (81 procent) vindt dat hij relaties zorgvuldig onderhoudt om zo vertrouwen te winnen. “Het beeld dat de accountants van zichzelf schetsen als sociaal en goed in het onderhouden van klantrelaties klopt niet met het vooroordeel van de droge, introverte accountant”, zegt Amri. 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen