Accountant acht maanden cel voor hacklek

KPMG accountant bestraft voor hacklek, lekkende overheidsinstantie niet.

Een KPMG accountant in de VS is veroordeeld tot acht maanden cel en een nog bekend te maken boete voor het doorspelen van informatie aan KPMG US over aanstaande inspecties van toezichthouder Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB). In juni was KPMG al overeengekomen een boete van 50 miljoen dollar te betalen.

De accountant was een voormalige medewerker van PCAOB. Met vier andere – nog te berechten – collega's ontfutselde ze van 2015 tot 2017 informatie om te weten te komen hoe en waar de PCAOB de KPMG zou gaan inspecteren. Het kantoor kwam namelijk steevast slechter uit de bus dan andere grote firma's. Het vijftal had succes want de elf audits die de PCAOB in 2016 deed bij KPMG toonden allemaal een flinke verbetering. Een tiental extra audits nadat het lek in 2017 werd ontdekt lieten echter het tegenovergestelde zien.

Het is interessant te constateren dat de lekkende PSAOB gevrijwaard lijkt te zijn van deze analoge hacklek, terwijl digitale hackleks recent tot hoge boetes hebben geleid voor de lekkende niet-overheids slachtoffers.

(bron: International Accounting Bulletin)

Gerelateerde artikelen