ABN AMRO schikt voor 480 miljoen euro met OM

ABN AMRO schikt omdat de bank tekortschoot bij het tegengaan van witwassen.

ABN AMRO werd ervan verdacht onvoldoende te hebben gedaan om witwassen te voorkomen. Dat gebeurde op een dusdanige wijze dat de bank ook schuldwitwassen wordt verweten. Dit houdt in dat de bank ook echt een vermoeden moet hebben gehad dat bepaalde geldstromen niet deugden, maar vervolgens niets of te weinig heeft gedaan om dit te bestrijden.

Zo kon het gebeuren dat een klant in enkele jaren tijd 192 bankrekeningen opende bij ABN AMRO. Deze rekeningen waren grotendeels inactief; de persoon in kwestie gebruikte ze voor een belastingfraude van bijna 200.000 euro. ABN AMRO trok pas aan de bel toen justitie al was begonnen met een strafrechtelijk onderzoek naar de klant.

Kenners gingen er al langer vanuit dat er waarschijnlijk nog een flinke boete zou volgen voor de bank. Een paar jaar terug speelde al een vergelijkbare zaak bij ING. Die bank trof in 2018 een schikking met het OM van 775 miljoen euro.

Uiteindelijk bedraagt de boete voor ABN AMRO 300 miljoen euro. Daarnaast moet de bank nog 180 miljoen euro betalen voor ontneming. Dat is het bedrag dat ABN AMRO volgens het OM eerder heeft bespaard door zijn gebrekkige antiwitwasbeleid. Hierdoor duikt ABN AMRO opnieuw in de rode cijfers. Het concern verwacht door de straffen over het eerste kwartaal van het jaar een beperkt verlies te lijden.

Het strafrechtelijk onderzoek naar voormalige bestuurders van ABN AMRO loopt nog.

Dat verantwoordelijke bestuurders niet buiten schot blijven, komt niet als een verrassing. Bij de schikking van ING werd er een paar jaar terug nog niet gekozen voor het straffen van bestuurders. Maar daar was veel ophef over en de zaak kwam ook voor de rechter. Het gerechtshof in Den Haag bepaalde in december dat voormalig ING-topman Ralph Hamers ook nog strafrechtelijk moet worden vervolgd voor het falende toezicht op witwaspraktijken bij de bank.

Robert Swaak, de huidige baas van ABN AMRO, kwam pas vorig jaar in dienst, als opvolger van Van Dijkhuizen. Op dat moment was het OM al bezig met haar onderzoek. Volgens Swaak sluit ABN AMRO met de schikking een “pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk” af in de geschiedenis van de bank. Hij benadrukt dat het concern lessen trekt uit wat er is gebeurd en zich inmiddels extra gemotiveerd inzet om klanten en transacties goed te controleren.

Minister Hoekstra (Financiën) gaat in gesprek met ABN AMRO, De Nederlandsche Bank en staatsaandeelhouder NLFI over de megaschikking die ABN AMRO heeft getroffen met het Openbaar Ministerie. 

“De conclusies van het OM zijn helder en zeer pijnlijk”, schrijft Hoekstra hierover op Twitter. “ABN AMRO erkent deze fouten en werkt verder aan verbetering.” Het gesprek met DNB, ABN AMRO en NLFI zal zich richten op “de gevolgen” van de schikking.

 

 

Gerelateerde artikelen