ABN AMRO op 20 november terug naar de beurs

ABN AMRO keert op 20 november terug op de beurs in Amsterdam. Dat maakte de bank dinsdag bekend samen met NLFI, de stichting die de deelnemingen van de overheid in financiële instellingen beheert.

De plaatsing van 188 miljoen certificaten van aandelen levert naar verwachting tussen de 3 en 3,8 miljard euro op. Dat kan oplopen tot ruim 4,3 miljard euro als de begeleidende banken bij grote belangstelling ten volle gebruikmaken van de mogelijkheid om extra aandelen te plaatsen.

De aangeboden certificaten vertegenwoordigen een vijfde van alle bestaande aandelen ABN AMRO. De prijs waarvoor ze worden aangeboden, tussen de 16 en 20 euro per stuk, waardeert de bank op in totaal 15 miljard tot 18,8 miljard euro.

De overheid betaalde bij de nationalisatie van ABN AMRO in 2008 een slordige 17 miljard euro, maar moest daarnaast nog vele miljarden in de bank steken om die overeind te houden. Schattingen over de totale investeringssom lopen uiteen van 22 tot 30 miljard euro.

Om te voorkomen dat bijvoorbeeld grote vermogensbeheerders en pensioenfondsen met alle stukken aan de haal gaan, wordt 10 procent van de certificaten gereserveerd voor Nederlandse particuliere beleggers. Zij hebben tot 18 november 17.30 uur de tijd om zich aan te melden. Voor institutionele partijen sluit de inschrijving op 19 november om 14.00 uur.

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO noemde de terugkeer naar de beurs een ,,logische stap”, gezien de vooruitgang die de bank de afgelopen jaren heeft geboekt. ,,Met onze kapitaalpositie die ruim boven de de wettelijke vereisten ligt, zijn wij ervan overtuigd een sterke en degelijke investeringspropositie te bieden”, zei hij.

NFLI-voorzitter Michael Enthoven ziet de toekomst van ABN AMRO als beursgenoteerde onderneming met vertrouwen tegemoet. ,,Wij menen dat het juiste moment is aangebroken om deze volgende stap te nemen”, zei hij. De tot dusver getoonde belangstelling van investeerders noemde Enthoven ,,bemoedigend”.

(ANP) 

Gerelateerde artikelen