ABN AMRO: 50 procent meer faillissementen

ABN AMRO: 50 procent meer faillissementen
Energiegebruikers als bakkers, tuinders en taxibedrijven zijn de pineut.

Het aantal faillissementen kan dit jaar met 50 procent toenemen door exploderende energieprijzen en het verdwijnen van coronasteun. Vooral ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van gas, benzine en elektriciteit, zoals bakkers, tuinders of taxichauffeurs, lopen kans om over de kop te gaan.

Dat voorspelt ABN AMRO volgens het AD. De bank gaat uit van een stijging van rond de 50 procent (2750 faillissementen). Afhankelijk van de duur van de oorlog in Oekraïne kan dat aantal volgend jaar oplopen tot 4625 (een stijging van nog eens 68 procent), vreest de bank. Het zou gaan om het hoogste aantal sinds 2015.

De scherp stijgende energieprijzen wegens de oorlog spelen daarbij een grote rol. “De gasprijs is al hoog, maar kan opnieuw pieken als de situatie verder uit de hand loopt”, stelt hoofdeconoom Nora Neuteboom van ABN AMRO. “Dat hangt sterk samen met de duur van het conflict. Maar de stijgende gasprijs zet de winstmarge bij ondernemers ernstig onder druk als de crisis langer duurt en oude contracten aflopen.”

Dat kan leiden tot een stijging in het aantal faillissementen van bedrijven die veel energie verbruiken. “De industrie zal dit zeker merken. Als daar faillissementen komen, dan zullen het heel grote zijn.”

 

Gerelateerde artikelen