ABN Amro: 1400 mensen om witwassen te voorkomen

Deze investeringen kosten de bank veel geld. De bank werft 400 extra mensen.

ABN AMRO gaat dit jaar verder uitbreiden op zijn onderdeel dat op witwassen controleert. “We zien allemaal de ophef hierover”, zegt topman Kees van Dijkhuizen. Branchegenoten ING en Rabobank betaalden vorig jaar honderden miljoenen euro's aan boetes, omdat ze tekortschoten bij het voorkomen van witwassen. Bij ABN AMRO speelde dit niet, maar Van Dijkhuizen wilde niet ingaan op eventuele druk van toezichthouders.

400 mensen extra

Bij de bank controleren nu duizend mensen klanten en geldstromen. Van Dijkhuizen wil er zo'n vierhonderd extra werven. Dat kost 85 miljoen euro. “Maar het is geen kwestie van geld. Het zal moeilijk zijn om goede mensen te vinden”, stelt de bankdirecteur. Hij hoopt dat ABN AMRO volgende maand klaar is met het versturen van compensatievoorstellen in de slepende derivatenaffaire in het midden- en kleinbedrijf. Dan kan de bank mensen die daar nu mee bezig zijn, overhevelen naar het zogeheten Customer Due Diligence-werk.

Lees ook: aangifte tegen Nederlandse banken vanwege witwassen

Minder winst

Onder de streep bleef de winst van ABN AMRO afgelopen jaar steken op ruim 2,3 miljard euro, tegen bijna 2,8 miljard euro een jaar daarvoor. ABN AMRO nam honderden miljoenen euro's aan kredietvoorzieningen op. De bank vreest dat leningen in de offshore energiesector en bij diamantbedrijven tot kredietverliezen kunnen leiden. In 2017 werd de winst nog gesteund door de verkoop van activiteiten in Azië.
Van Dijkhuizen benadrukte dat de bank er nog steeds goed voor staat, ondanks de afzwakkende groei van de Nederlandse economie. Onderliggend gingen de resultaten vorig jaar wel omhoog en de bank ligt op koers met zijn financiële doelen. Ook ziet het concern kans om een hoger percentage van de winst aan de aandeelhouders uit te keren. De Nederlandse staat, die nog altijd voor meer dan de helft eigenaar is van de bank, profiteert hiervan.

Lees ook: kennis over witwassen schiet tekort
ABN AMRO kondigt tevens aan zijn bedrijfsstructuur wat te versimpelen. Dat gebeurt via een juridische fusie van ABN AMRO Bank en ABN AMRO Group. Dat moet volgens het concern ook helpen bij het verbeteren van de kapitaalratio's en terugdringen van de kosten.

Gerelateerde artikelen