Aantal megafusies en -overnames sterk gestegen in tweede kwartaal 2016

In het afgelopen kwartaal werd wereldwijd een historisch hoog aantal fusies en overnames van boven de 100 miljoen dollar (90 miljoen euro) afgerond. In totaal werden tien van deze megatransacties afgerond. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Buiten de megatransacties toont de markt daarentegen over de hele linie een daling in het aantal megafusies en -overnames.
Dit blijkt uit de meest recente Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM) van Willis Towers Watson in samenwerking met de Cass Business School uit Londen.
Het onderzoek laat ook zien dat overnemende partijen uitstekende financiële prestaties blijven behalen. Deze lijn zet zich inmiddels al veertien kwartalen achtereenvolgend door. Zij presteerden 7,3 procentpunt (pp) boven de MSCI wereldindex, in vergelijking met 5,3 pp in het vorige kwartaal. Daarnaast kwam naar voren dat de prestaties van grens-, regio- en sector-overschrijdende deals aanzienlijk zijn gestegen ten opzichte van vorig kwartaal, met prestaties van respectievelijk 12,1 pp, 10,6 pp en 13,9 pp boven de MSCI wereldindex.
 
Vertrouwen
Gabe Langerak, senior consultant bij Willis Towers Watson in Nederland: “We zien in het algemeen een duidelijke afname in het aantal afgeronde transacties in vergelijking met het recordaantal aan het einde van vorig jaar. Het grote aantal geregistreerde megatransacties in dit kwartaal laat echter het aanhoudende vertrouwen zien van partijen die regelmatig overnames doen. Dit is een interessant kwartaal geweest voor de M&A-markt, met transacties in verschillende sectoren. Het is nog steeds niet duidelijk of er een algemene neerwaartse trend is in aantallen transacties, maar de outperformance van kopers versus de markt lijkt vrij evident.”
 
Eerste plaats voor Azië
Een regionale uitsplitsing van transacties toont een aanzienlijke daling van de volumes in Noord-Amerika met 88 afgeronde transacties in het tweede kwartaal van 2016, vergeleken met 119 in het overeenkomstige kwartaal van 2015. Azië en Europa zagen ook een daling van het transactievolume, maar niet in dezelfde mate als Noord-Amerika. Daar vonden respectievelijk 58 en 34 transacties plaats in het tweede kwartaal van 2016 in vergelijking met de 79 en 43 transacties in het tweede kwartaal van 2015. Aziatische kopers staan nog steeds aan kop met prestaties van 22,8 pp boven hun regionale index. Europese kopers presteerden 5,9 pp boven hun regionale index.
 
Invloed Amerikaanse verkiezingen
Langerak vervolgt: “De daling van het transactievolume in Noord-Amerika kan het einde van de golf aan fusies en overnames betekenen, maar kan ook een gevolg zijn van de onzekerheid die de race om het Amerikaanse presidentschap meebrengt. Uit ons onderzoek blijkt dat er een duidelijke correlatie is tussen het Amerikaanse verkiezingsjaar en de verminderde M&A-prestaties. Dit was ook het geval in 2012 en 2008. Het is daarom de vraag of de daling van volumes veelzeggend is of gewoon een afspiegeling van het huidige ondernemersklimaat.”

Gerelateerde artikelen