Aantal bedrijfsincasso’s stijgt in Nederland met 50 procent

In het eerste kwartaal van 2009 was het aantal incassozaken in Nederland ongekend hoog. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2008 vond een stijging plaats van meer dan 50 procent. Dit blijkt uit de eerste Incassobarometer van Atradius, één van 's werelds grootste aanbieders van kredietverzekeringen en incassodiensten.

Het aantal incassozaken dat Nederlandse bedrijven aanhangig maken is in het eerste
kwartaal van 2009 met 51 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2007 was dit zelfs 244 procent. Van alle incassozaken komt 73 procent uit eigen land, 11 procent bestaat uit incasso’s met Duitse ondernemingen, Belgische en Britse ondernemingen volgen met elk zes procent en vier procent van de incassozaken is met Italiaanse bedrijven.

Atradius Collections, onderdeel van Atradius Groep, denkt dat de stijging van het aantal incasso’s is ingegeven door de angst op wanbetaling. “Debiteuren rekken de betalingstermijn steeds langer op om zo de eigen cashflow te verbeteren. Zij moeten zelf ook vaak langer wachten op hun geld en proberen het gemis aan liquide middelen op deze manier te compenseren. We zien ook dat ondernemers hun openstaande facturen steeds sneller ter incasso indienen. Ondernemers zijn bang voor faillissementen bij afnemers en door openstaande facturen sneller ter incasso in te dienen, beperkt men het ondernemersrisico. Bovendien is het percentage incasso’s dat succesvol wordt afgerond hoger naarmate de factuur minder oud is. De verwachting is dat het aantal incasso’s de komende maanden nog blijft toenemen. In deze onzekere markt, blijft de behoefte aan externe ondersteuning voor het incasseren van vorderingen die te lang openstaan” stelt Raymond van der Loos, directeur van Atradius Collections.

Sterke stijging incasso’s in de autobranche
Uit de Atradius Incassobarometer blijkt dat in een aantal industrieën in het eerste kwartaal van 2009 het aantal incasso’s fors is toegenomen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2008.

De top 5 is als volgt met tussen haakjes het percentage toename van incassozaken;

1. Autobranche (65%)
2. Metaalindustrie met (56%)
3. Landbouw (48%)
4. Chemische industrie (17%)
5. Bouwindustrie (15%)

Gerelateerde artikelen