Aandeel advies in accountantshonorarium verschilt

Het aandeel van advieskosten binnen het accountantshonorarium verschilt van nul tot vijftig procent. Dat blijkt uit een onderzoek van 'de Accountant'. Vanaf boekjaar 2008 moeten ondernemingen in de toelichting bij de jaarrekening het accountantshonorarium vermelden, uitgesplitst naar controle- en adviesdiensten.

Deze verplichting is ingevoerd naar aanleiding van boekhoudschandalen bij onder meer Enron en Ahold. Wanneer de verhouding tussen controle- en adviesdiensten niet in balans is, kan de onafhankelijkheid van de accountant onder druk komen te staan.

Bij een derde van de AEX- en AMX-fondsen bestaat het accountantshonorarium voor dertig procent of meer uit advieskosten. Bij ruim de helft is het minder dan twintig procent. Het precieze beeld wordt echter belemmerd door uiteenlopende interpretaties van de rapportageverplichting.

Bij veertien van de 44 onderzochte Nederlandse beursfondsen bestaat de accountantsrekening voor dertig procent of meer uit advieskosten. Daaronder zijn bedrijven als Heineken, Reed Elsevier en Wolters Kluwer.

Bij drie bedrijven is de vergoeding voor adviesdiensten ongeveer even groot als die voor de controle en aan controle verwante opdrachten: buizenproducent Wavin, chemieconcern DSM en navigatieproducent TomTom. Slechts zestien van de 44 onderzochte bedrijven rapporteren zoals het NIVRA heeft aanbevolen.

Bron: Accountant.nl

Gerelateerde artikelen