Aanbieder flitskredieten krijgt 50.000 euro boete van AFM

Een aanbieder van flitskredieten zonder vergunning van de AFM moet een boete betalen van 50.000 euro.

Consumenten betaalden voor de leningen volgens de toezichthouder “buitensporig hoge vergoedingen”. Deze liepen op tot 240 procent op jaarbasis, terwijl een wettelijk maximum gold van 14 procent.

Een flitskrediet is een lening met een korte looptijd en relatief lage leensom. Voor aanbieders van flitskrediet in Nederland is een vergunning verplicht en gelden een aantal regels. Zo moeten aanbieders toetsen of een lening verantwoord is. Ook geldt er een maximale kredietvergoeding. Deze is per augustus vorig jaar tijdelijk verlaagd tot 10 procent op jaarbasis.

Via de website www.loandome.com bood Titus Wijnen in de periode 2015/2016 snelle leningen tot 500 euro aan met een looptijd tot 30 dagen. Maar dat deed hij buiten het zicht van de toezichthouder om. Volgens de AFM werd onder meer de Wet op het financieel toezicht overtreden. Met een constructie van verschillende, deels buitenlandse vennootschappen en bankrekeningen, probeerde Wijnen de geldende kredietregels te omzeilen.

Op deze overtreding staat een boete met een basisbedrag van 2 miljoen euro. Vanwege onder andere de financiële positie van Wijnen is de boete verlaagd. Wijnen kan de beslissing van de AFM nog voorleggen aan de rechter.

Gerelateerde artikelen