AA weigert stukken af te geven aan nieuwe accountant

Een accountant-administratieconsulent weigert om de stukken van zijn voormalige cliënt over te dragen aan zijn opvolger. Zelfs na uitspraak van de NBA-Klachtencommissie blijft een professionele overdracht uit.

Na twintig jaar in dienst te zijn geweest van een machinefabriek wordt een AA medio 2013 ingeruild voor een andere accountant. De vervangen AA weigerde echter de benodigde stukken van de machinefabriek over te dragen aan de nieuwe accountant. Een klacht bij de NBA-Klachtencommissie haalde niets uit waarna de machinefabriek een klacht indiende bij de Accountantskamer. Deze stelt de machinefabriek in een uitspraak eind 2014 in het gelijk.

Klacht

Als in oktober 2013 blijkt dat de voormalige AA van een machinefabriek weigert de benodigde stukken over te dragen aan de nieuwe accountant, dient de benauwde machinefabriek in februari een klacht in bij de NBA-Klachtencommissie. Eind mei geeft de AA in een reactie aan dat hij tussen februari en april in het buitenland zat, een zeer volle agenda had en het al met al veel te druk had met andere prioriteiten om op de verzoeken van de machinefabriek in te gaan. De AA verschijnt vervolgens niet op de zitting van de NBA, die de klacht gegrond verklaart en de AA ten stelligste aanbeveelt de gevraagde stukken over te dragen. Als de AA ook hier geen gehoor aangeeft, dient de machinefabriek een klacht in bij de Accountantskamer.

Uitspraak Accountantskamer

Tijdens de mondelinge behandeling van de zaak overhandigt de AA de machinefabriek een usb-stick waarop de benodigde stukken zouden staan. De machinefabriek kon echter niet nagaan of de gevraagde stukken echt op de usb-stick stonden. Bovendien had de AA volgens de Accountantskamer direct op het verzoek van de machinefabriek in moeten gaan door de stukken gelijk over te dragen aan de nieuwe accountant. Hierdoor is eind 2014 besloten tot een tijdelijke doorhaling voor drie maanden.

___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen