7 trends in rapportering & verslaglegging van strategiedoelen

Trends in financiële rapportages

De rol van rapporteren en verslaglegging in het meten van strategische doelstellingen is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Van statische, achteraf documenten zijn ze een dynamisch instrument geworden dat realtime inzichten geeft en sturing mogelijk maakt. FM.nl zet de 7 belangrijkste trends op een rij. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

1. Integratie van datastromen:

Bedrijven verzamelen steeds meer data uit diverse bronnen, zoals CRM, ERP, marketing automation en social media. De integratie van deze datastromen in één rapportageplatform maakt het mogelijk om een holistisch beeld te krijgen van de prestaties van de organisatie en de voortgang op strategische doelstellingen. Volgens een recent onderzoek van Forrester investeert 70% van de organisaties in data-integratietechnologieën.

2. Realtime inzichten:

Managers hebben behoefte aan realtime inzichten om tijdig te kunnen bijsturen en kansen te benutten. Dashboards en visualisaties maken het mogelijk om de prestaties van de organisatie te monitoren in realtime en te reageren op veranderende omstandigheden. Een rapport van Gartner stelt dat 65% van de CFO’s realtime inzichten als essentieel beschouwt voor strategische besluitvorming. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


3. Voorspellende analyses:

Predictive analytics maakt het mogelijk om te voorspellen wat er in de toekomst kan gebeuren. Bedrijven kunnen deze informatie gebruiken om risico’s te identificeren, kansen te benutten en betere beslissingen te nemen. Volgens een onderzoek van PwC kan predictive analytics de winstgevendheid van een bedrijf met 10% verhogen.

4. Duurzame en ESG-gerelateerde rapportage:

Er is een toenemende vraag naar transparantie over de duurzaamheidsprestaties van organisaties. Duurzame en ESG-gerelateerde rapportages worden steeds belangrijker om stakeholders te informeren over de impact van de organisatie op de maatschappij en het milieu. Een onderzoek van Deloitte toont aan dat 80% van de investeerders ESG-factoren meeneemt in hun beleggingsbeslissingen.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

5. Storytelling met data:

Data is waardevol, maar het is pas echt bruikbaar als het wordt omgezet in een verhaal dat managers en stakeholders kunnen begrijpen. Storytelling met data maakt het mogelijk om de inzichten uit de data te communiceren op een pakkende en inspirerende manier. Volgens een rapport van McKinsey kan data-driven storytelling de impact van data-analyses met 30% verhogen.

6. Artificial intelligence (AI) en machine learning:

AI en machine learning worden steeds vaker gebruikt om data te analyseren en inzichten te genereren. AI kan helpen om patronen te herkennen, trends te voorspellen en automatische rapportages te genereren. Een onderzoek van Gartner.

7. De toenemende rol van technologie:

Technologie speelt een steeds grotere rol in het rapporteren en verslagleggingsproces. Cloud computing, big data-technologieën en self-service BI-tools maken het mogelijk om data efficiënter te verzamelen, analyseren en te rapporteren. Volgens een onderzoek van IDC zal de markt voor BI-technologieën in 2024 met 12% groeien.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen