7 tech trends die bedrijven de komende jaren gaan opschudden

In Tech Trends 2017 identificeert Deloitte zeven belangrijke trends die bedrijfstechnologieën in de komende anderhalf tot twee jaar op zijn kop kunnen zetten en leiden tot exponentiële effecten.

Om de potentie van deze opkomende technologieën waar te maken zullen bedrijven dynamische ondernemingen (kinetic enterprises) moeten worden. 

“Wanneer we terugkijken op de Deloitte Tech Trends van de afgelopen 8 jaar dan vallen twee dingen op: de snelheid waarmee de innovaties op de markt komen en de manier waarop ze hele branches en industrieën verstoren. Organisaties hebben geen andere keuze dan dynamisch te reageren en daarin snel een aantal vragen te beantwoorden: wat is de essentie van deze technologie (what?), is het een hype, een kans of een bedreiging (so what?) en wat moet ik nu gaan doen om er voordeel uit te halen (now what?)”, vertelt Hans van Grieken, Director Digital Business Innovation bij Deloitte. 

“Het gaat er natuurlijk niet om dat je jachtig achter iedere nieuwe technologie aangaat, maar dat je jezelf dwingt om als organisatie bij elke innovatiegolf de drie ‘What-vragen’ serieus en snel te beantwoorden.”

De volgende trends zullen het bedrijfsleven de komende jaren ingrijpend veranderen:
 
1. Machine intelligence – Machine intelligence is in toenemende mate in staat om van complexe interacties tussen klanten en/of gebruikers te leren en daaruit regels te destilleren die het mogelijk maken die interacties te automatiseren.

2. Dark analytics – Bedrijven hebben steeds meer toegang tot grote hoeveelheden ongestructureerde data, zowel intern als extern. Nieuwe technologieën stellen ons in staat waardevolle strategische en operationele inzichten te vergaren. ‘Dark’ duidt op inzichten die eerst verborgen waren en nu aan het licht komen. 

3. Mixed reality – Bedrijven combineren virtual en/of augmented reality met operationele gegevens waardoor training en inzet van bijvoorbeeld monteurs stukken effectiever wordt.
______________________________________________________________________________
Bezoek Financial Systems 2017

Slimmer werken en succesvoller worden met IT? Op zoek naar innovatieve financiële software? Kom dan naar dé jaarlijkse IT beurs voor financiële professionals. Ontmoet de beste softwareleveranciers en 1.000 financiële vakgenoten. Bezoek op donderdag 26 mei 2016 Financial Systems. Schrijf u gratis in
______________________________________________________________________________

4. IT unbounded – Technologie wordt steeds meer een integraal aspect van ieder bedrijfsonderdeel waardoor bestaande grenzen tussen IT en de business vervagen. Dit door de inzet van multidisciplinaire teams en andere vormen van samenwerking als crowdsourcing.

5. Inevitable architecture – Grote organisaties investeren op dit moment in kennis en kunde om, net als startups, hun technologie snel te kunnen voortbrengen en schalen. Deze beweging dwingt de meeste organisaties ertoe de architectuur van hun IT-landschap aan te passen.

6. Everything-as-a-Service – Zowel in de producten en diensten die bedrijven verkopen als in de wijze waarop zij hun eigen ICT dienstverlening organiseren is sprake van een beweging richting services.

7. Blockchain: vertrouwenseconomie – Blockchain profileert zich als de steunpilaar voor digitale identiteiten in de opkomende vertrouwenseconomie.
 
Voorbij CIO’s en IT-afdelingen
“De trends in dit onderzoek gaan niet alleen CIO’s en IT-afdelingen aan. Er zitten factoren tussen die raken aan elk onderdeel van de bedrijfsvoering”, zegt Van Grieken. “Machine intelligence, blockchain en andere technologieën zullen een enorme impact hebben op talent, operations en op het bedrijf in zijn geheel. Het ontwikkelen van een strategie voor investeringen en het combineren en benutten van deze opkomende technologieën is een belangrijke verantwoordelijkheid geworden van elke bestuurskamer.”

Gerelateerde artikelen