7 hints voor naderend faillissement

Zeker 70 procent van de op stapel staande faillissementen is al maanden van tevoren zichtbaar. Dit signaleert Dun & Bradstreet. Uit gegevens van de leverancier van kredietinformatie blijkt dat je een organisatie die op het punt staat bankroet te gaan kunt herkennen aan hun betaalgedrag, een logische, maar belangrijke indicator die toch nog wel eens over het hoofd wordt gezien.

De meest opvallende signalen in het betaalgedrag van bedrijven die in financiële moeilijkheden verkeren:

1. Slechter betaalgedrag dan sectorgenoten.
2. Er is een incassodossiers van de afnemer aanwezig of het bestaande dossier wordt snel groter.
3. Een ‘plotselinge’ wijziging in betaalgedrag: veel slechter is niet goed, maar veel beter kan er op wijzen dat andere leveranciers al wat strengere eisen stellen aan het betaalgedrag van deze afnemer.

Naast het betaalgedrag spelen ook de onderstaande kenmerken een belangrijke rol in de kans op een faillissement:

1. De sector waarin het bedrijf opereert. De transport maar ook kledingindustrie kennen al jaren relatief hogere faillissementspercentages dan andere sectoren.
2. De rechtsvorm: Ongeveer 80 procent van alle faillissementen betreft een BV.
3. Als een moeder haar 403 verklaring intrekt, of deze nooit aanwezig is geweest.
4. De balansgegevens, al zijn deze in Nederland vaak dusdanig oud (een groot aantal bedrijven publiceert pas na 13 maanden of nog later) dat ze minder zwaar meetellen.

______________________________________________________________________________

Bent u (straks) betrokken bij een sanering of doorstart?
In de succesvolle cursus Corporate Recovery krijgt u praktische antwoorden op vragen als: hoe koopt u een bedrijf uit een faillissement en hoe voert u een succesvolle doorstart uit? Bent u ondernemer, manager, jurist, accountant, adviseur of financier? Bent u (straks) betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart? Dan is deze cursus is voor u onmisbaar. Deelname levert 13 PE punten op. Klik hier voor informatie en data … ______________________________________________________________________________

 

Gerelateerde artikelen