7 voorspellingen voor financiering in 2023

Exit platforms crowdfunding, minder venture capital en veel faillissementen.

Ronald Kleverlaan, expert op het gebied van crowdfunding en alternatieve (non-bancaire) mkb financiering, doet zeven financiële voorspelling voor 2023. 

1. Grootste deel crowdfunding platformen gaat stoppen in 2023

Door de invoering van de Europese crowdfunding wetgeving zullen een groot deel van de 50+ Nederlandse crowdfunding platformen voor investeringen gaan stoppen. Eind 2023 zullen er nog maximaal vijftien Nederlandse platformen actief zullen zijn.

2. Banken en andere mkb financiers gaan online én offline samenwerken

Met het huidige versnipperende aanbod van financiering is het voor ondernemers lastig om de juiste financier(s) te vinden. Online is het aanbod versnipperd en offline sluiten steeds meer banken hun lokale kantoren.

3. Hulp bij hogere energiekosten voor ondernemers

Om de forse stijging van de energierekening van bedrijven deels te compenseren, neemt de overheid verschillende maatregelen. De belangrijkste hiervan zijn:

  • Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK)
  • Milieu-investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil)
  • Energie-investeringsaftrek (EIA)  

4. Qredits start met MKB Duurzaamheidslening in Overijssel

Qredits start met een duurzaamheidslening van maximaal 50.000 euro tegen 2,5 procent rente voor Overijsselse ondernemers die willen investeren in energiebesparing. Deze lening wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Qredits, provincie Overijssel en Energiefonds Overijssel.

5. Minder Venture Capital in 2023

De voorspellingen zijn dat 2023 nog geen herstel laten zien van investeringen in start-ups. In 2022 werd er 35 procent minder geïnvesteerd in deze jonge bedrijven. De laatste twee kwartalen van 2022 zijn de investeringen via Venture Capital helemaal hard gezakt.

6. Investeringen naar vrouwelijke teams blijft rond 1 procent

Het aantal investeringen in vrouwelijke teams blijft op een heel laag niveau. Slechts 1,1 procent van de investeringen gaat naar teams met alleen vrouwen en het volume aan investeringen in mixed teams bleef vorig jaar op 12,9 procent steken. Dit betekent dat 86 procent van alle VC-investeringen gaat naar start-up teams met alleen mannen.

7. Faillissementen naar recordniveau in 2023

Door stijgende energiekosten, hoge inflatie, maar ook vanwege de terugbetaling van uitgestelde belastingen zal het aantal faillissementen in 2023 sterk gaan stijgen. Mogelijk naar het niveau van 2013 toen er ruim 12.000 bedrijven failliet gingen.

Bron: Trends in MKB Financiering

Gerelateerde artikelen