5 voorbeelden van de Banking of Things

Het Internet of Things (IoT) is de volgende grote technologische vloedgolf die de wereld gaat overspoelen. En dat gaat onder andere verstrekkende gevolgen hebben voor financieel dienstverleners. IoT gaat ervoor zorgen dat betalen, bankieren en afrekenen er nooit meer hetzelfde uit gaat zien. Hieronder vijf voorbeelden.

1. Slimme auto’s
Vorig jaar ontwikkelde Jaguar samen met Shell het eerste in-car betaalsysteem. Met deze nieuwe technologie hoeven automobilisten niet langer binnen te lopen bij het tankstation om af te rekenen voor het tanken. Het betaalsysteem geeft gebruikers de mogelijkheid gebruik te maken van Apple Pay en PayPal voor het afhandelen van de betaling. Android Pay zal naar verwachting snel toetreden tot het ecosysteem. Daarnaast zal ook het aantal automerken dat gebruik maakt van deze Shell app uitbreiden. Sinds april bevatten Chevrolets ook een dergelijk betaalmechanisme voor afrekenen bij Shell. En ook General Motors heeft een nieuwe Marketplace service waarmee autobezitters koffie en brandstof al voor aankomst bij het tankstation kunnen afrekenen en een tafeltje in restaurants kunnen reserveren vanachter het stuur. 

Door Dingeman Leijdens

2. Contactloos betalen
De verscheidenheid aan betaalterminals was nog niet eens zo heel lang geleden beperkt tot het kastje bij de winkel en de automaat in de straat. Nieuwe wearable technologie gaat dit compleet omgooien. Begin dit jaar kondigde ABN AMRO aan dat het tests gaat uitvoeren met wearables zoals een betaalring, -armband of -ketting. De technologie die deze veranderingen mogelijk maakt is Near Field Communications, het contactloze herkenningsmechanisme waar ook diverse smartphones mee zijn uitgerust. 50 procent van alle betalingen in Nederland gebeurt ondertussen al contactloos. En ook het vertrouwen dat consumenten hebben in contactloos betalen is gegroeid. 

3. Biometrische handtekeningen
Toen bankiers het zetten van een handtekening vervingen door het Personal Identification Number (PIN), was dat een grote stap vooruit. Een volgende reuzesprong doet nu zijn opwachting met de vervanging van PIN door biometrie. Biometrie is vele malen veiliger dan PIN en je hebt geen hoofdbrekens met het onthouden van een specifiek nummer of code. Het recent gelanceerde SmartMetric heeft zelfs ingebouwde biometrische beveiliging. De gebruiker hoeft enkel met z’n vinger over de kaart te wrijven en deze wordt automatisch gescand en herkent met de vingerafdruk in het geheugen van de kaart. De technologie werkt zo goed dat Mastercard nu van plan is om biometrische authenticatie toe te passen vanaf begin 2019. Mastercard zegt benoemd dat zijn Mastercard Identity Check – bekend onder de naam ‘selfie pay’ – gebruikers in staat gaat stellen om e-commercetransacties te autoriseren met behulp van vingerafdrukken, irisscans of gezichtsherkenning. 

4. Smart home
De smarthome assistent (Amazon Echo, Google’s Assistent, Samsungs Bixby) wordt zeer waarschijnlijk het volgende apparaat dat we met z’n allen aanschaffen. Binnen nu en twee jaar zullen vrijwel alle huishoudens in Nederland zo’n slim apparaat hebben staan. De assistent is al heel bruikbaar om muziek af te laten spelen of recepten op te zoeken en voor te laten lezen. Maar het werkelijke potentieel zien we pas als je het device ook koppelt aan je betaalrekening. Je kan dan op basis van spraak bestellingen en reserveringen doen. 

5. Smart shopping
Afrekenen bij de kassa lijkt heel normaal, maar dat gaat waarschijnlijk verdwijnen. De zelfhulpkassa is ondertussen al een veel gezien verschijnsel in de Albert Heijn supermarkt. Maar ingrijpender is misschien nog wel de Amazon Go winkels in Seattle. Mensen kunnen producten uit de schappen pakken, de QR-code scannen en direct afrekenen. Een rij bij de kassa is helemaal niet meer nodig! 

Dingeman Leijdens, de CEO en oprichter van TJIP

Gerelateerde artikelen