30-urige werkweek? Voor ambtenaar

Vakbond CNV wil een 30-urige werkweek voor gemeenteambtenaren, met behoud van een volledig salaris.

Vakbond CNV Overheid vindt het tijd worden voor een 30-urige werkweek voor gemeenteambtenaren. En dat dan met behoud van een volledig salaris. In de nieuwe cao gemeenten zou een afspraak over het – op termijn – invoeren van een kortere werkweek moeten worden gemaakt. De onderhandelingen over een nieuwe cao beginnen eind deze week.

Teveel mensen worden volgens de vakbond op dit moment ziek van hun werk. Dit omdat zij het tempo van het werk en de voortdurend veranderende eisen die de economie aan hen stelt niet kunnen volhouden. “De verwachting is dat een kortere werkweek een positief effect heeft op de gezondheid en inzetbaarheid van mensen. Daardoor dalen de kosten voor ziekteverzuim en neemt de productiviteit toe,” aldus CNV-bestuurder Juan Schot in de inzetbrief van zijn vakbond.

Werknemers moeten volgens de bond meer zeggenschap over hun werk krijgen en meer regelruimte binnen hun werk. Daarbij moeten aanvullende afspraken worden gemaakt worden over efficiënter werken, minder vergaderen en telewerken. Zulke maatregelen zijn volgens de vakbond “passend in de tijdgeest”.

Het voorstel van een 30-urige werkweek komt volgens de bond verder tegemoet aan het wegvallen van deeltaken in het kader van robotisering / automatisering.

(bron: Binnenlands Bestuur; Raj Rana, Unsplash)

Gerelateerde artikelen