200 miljard aan Russische tegoeden liggen te verstoffen

Sinds de inbeslagname is het geld 2,9 miljard meer waard geworden.

Russische tegoeden die sinds de oorlog in Oekraïne door de Europese Unie zijn bevroren, hebben inmiddels een boekwinst van bijna drie miljard euro opgeleverd. Europese regeringsleiders gaan deze week overleggen wat ze moeten doen met het geld.

  • het gaat om bankrekeningen van Russen op sanctielijst
  • veel tegoeden zijn ondergebracht bij Belgische Euroclear…
  • …. een specialist in afwikkeling van effectentransacties
  • Euroclear heeft 34 miljoen in rekening gebracht voor het beheer van Russische geld
  • Europese leiders gaan overleggen wat ze gaan doen

In de Europese Unie staan voor meer dan 200 miljard euro aan Russische tegoeden bevroren. Het gaat om bankrekeningen van Russen die op de Europese sanctielijst zijn komen te staan omdat ze de inval in Oekraïne steunden. De meeste van deze tegoeden zijn ondergebracht bij Euroclear, een Belgische financiële dienstverlener die gespecialiseerd is in de afwikkeling van effectentransacties.

Afromen van de miljardenwinsten

Inmiddels zijn de tegoeden 2,9 miljard euro meer waard geworden, blijkt uit cijfers die Euroclear donderdag bekendmaakte. In Brussel is al herhaaldelijk geopperd om de miljardenwinsten die Euroclear boekt op de tegoeden, af te romen. Dat geld zou dan gebruikt kunnen worden voor de wederopbouw van Oekraïne.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie beloofde deze zomer dat ze daarvoor een plan zou presenteren maar daar kwam het tot dusver niet van. De EU-leiders zijn van plan het onderwerp opnieuw te bespreken tijdens een tweedaagse top in Brussel.

Juridische procedures van de Russen

Euroclear houdt de winst in totdat de situatie duidelijker wordt. Voor het beheer van de tegoeden heeft het bedrijf 34 miljoen euro in rekening gebracht. Diverse partijen in Rusland zijn juridische procedures gestart om vrijgave van de tegoeden. Met de juridische procedures die Euroclear hierover voert is 18 miljoen euro gemoeid. (ANP)

Dit is wat sancties doen met bedrijven

Gerelateerde artikelen