20 miljard voor comeback

Kabinet in vijf jaar 20 miljard extra euro in de economie pompen, maar de helft is al genoeg.

Het kabinet wil de komende vijf jaar in totaal 20 miljard steken in projecten om de economie te versterken. Over zo’n investeringsfonds wordt al ruim een jaar nagedacht, nu is de coalitie het in grote lijnen eens over de invulling. Het geld moet goedkoop geleend worden op de kapitaalmarkt om te investeren in toekomstige groeikracht. De omvang is nog onderdeel van de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar.

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap stelt dat er maar 6 miljard tot 9 miljard euro nodig te om “de motor van de economie” versneld uit de crisis te helpen. Door dat gericht in sectoren te investeren, zou 20 miljard tot 30 miljard euro aan toegevoegde waarde kunnen worden behaald tegen 2025.

Daarvoor is het nu vooral zaak om bedrijven te helpen met het versterken van het eigen vermogen, aldus het advies. Dat kan onder meer door schuldverlichting, het verruimen van kredietmogelijkheden of het verstrekken van subsidies op innovatie. Ook via de fiscus kunnen bedrijven worden bijgestaan. Ook moet in omscholing en ontwikkeling worden geïnvesteerd. Ook moet het herstarten van een bedrijf gemakkelijker worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor stoppers.

(bron: ANP; foto: Will O, Unsplash)

Gerelateerde artikelen