20.000 bedrijven haalden 1,2 miljard onderzoekssubsidie op

Vooral mkb profiteerde van de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO).

Ruim 20.000 Nederlandse bedrijven haalden in 2020 ondanks de coronacrisis een voordeel van totaal 1,2 miljard euro uit de zogenoemde Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). 97 procent van deze bedrijven betroffen mkb-ondernemingen.

Deze resultaten staan in de jaarrapportage 2020 die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) gisteren heeft gepubliceerd. Via de regeling kunnen ondernemers meer onderzoek doen naar nieuwe innovaties en ideeën sneller ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

Via de WBSO kunnen bedrijven een deel van de loonkosten en andere uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling verlagen. In 2020 kende de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de WBSO namens het ministerie van EZK uitvoert, ruim 135.000 R&D-projecten toe – 6 procent meer dan in 2019.

De regeling ondersteunde daarmee zo’n 88.000 hoogwaardige arbeidsplaatsen. Het overgrote deel (96%) van de projecten bestaat uit ontwikkelingstrajecten voor een nieuw product, productieproces of software. De overige projecten betreffen technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Twee bedrijven die samen succesvol gebruik maken van de WBSO-regeling zijn Simlogic en In2Care. Deze bedrijven ontwikkelden de EaveTube en de In2Trap, muggenvallen om respectievelijk malaria en knokkelkoorts te voorkomen. Proeven met de EaveTube verminderden het aantal malariabesmettingen met 47%.

Een ander voorbeeld is het bedrijf Ventinova, dat met behulp van de WBSO-regeling beademingsapparaten heeft ontworpen. De beademingsmethode is zo efficiënt en verfijnd dat longschade mogelijk wordt voorkomen. In de coronacrisis nam de vraag naar de beademingsapparaten met een factor twintig toe.

Gerelateerde artikelen