1,9 miljoen boete voor niet melden van een deal

1,9 miljoen boete voor niet melden van een deal
Modulaire verzuimde om overname BUKO vooraf te melden bij ACM.

Het niet melden van de overname van een concurrent komt het bedrijf Modulaire op een boete te staan van bijna 1,9 miljoen euro. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn de regels over het melden van overnames “duidelijk”, vandaar dat de toezichthouder een fikse boete heeft opgelegd.

Modulaire is een bedrijf dat onder andere kant-en-klare gebouwen verkoopt en verhuurt, van een eenvoudige bouwkeet of een opslagruimte tot complete kantoorunits. Dochteronderneming Algeco heeft in oktober 2019 rivaal BUKO overgenomen. Die deal moest van tevoren bij de ACM worden gemeld. Maar dat gebeurde niet. Ruime tijd later kwam het bedrijf daar pas achter en meldde zich alsnog bij de ACM, maar de overname was toen al tot stand gebracht.

“Dat mag niet”, benadrukt de ACM in een verklaring. De concurrentiewaakhond wil bij fusies of overnames, als de omzet van bedrijven een bepaald niveau overstijgt, vooraf goed kunnen kijken naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie in de markt. Dan gaat het bijvoorbeeld over de dreiging dat de prijzen opeens flink gaan oplopen, de kwaliteit vermindert of de technologische innovatie afneemt.

Modulaire heeft de deal alsnog gemeld bij de ACM nadat de fout was opgemerkt. De toezichthouder heeft de deal toen beoordeeld en alsnog goedgekeurd. Omdat Modulaire uiteindelijk toch goed heeft meegewerkt aan de afhandeling van de kwestie, heeft de ACM ervoor gezorgd dat de boete lager uitpakte dan anders het geval zou zijn geweest.

(ANP)

Gerelateerde artikelen