16 miljard euro voor 26.000 bedrijven

Coronasteun Nederlandse banken door uitstel van betaling en lening; 5.000 leningen met overheidsgarantie.

Nederlandse banken hebben sinds de uitbraak van het coronavirus voor ongeveer 16 miljard euro aan steun verleend aan bijna 26.000 bedrijven. Het ging daarbij om hulp in de vorm van extra leningen of uitstel van aflossingen, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Op ongeveer 5000 van deze leningen zit een garantie van de overheid.

De banken merken dat hun werk weer normaliseert, zegt voorzitter Chris Buijink van de NVB. De vraag naar nieuwe financiering in verband met corona stagneert volgens hem al enige tijd. Dat kan twee dingen betekenen: bedrijven hebben op dit moment geen nieuwe lening nodig óf ze kijken de kat uit de boom. Volgens Buijink is het goed mogelijk dat later in de crisis de vraag naar krediet weer zal toenemen. “We houden er rekening mee dat we ons in het oog van de storm bevinden en dat ons na de zomer economisch nog een zware tijd te wachten staat.”

Het aantal bedrijven dat sinds het uitbreken van de crisis uitstel van betalingen kreeg, nam licht toe ten opzichte van de vorige meting. Tot nu toe kregen ongeveer 129.000 bedrijven uitstel van betaling, goed voor een waarde van 3 miljard euro. De NVB meldde verder dat er meer wordt gepind dan vlak voor de coronacrisis. Vorige week lag het aantal transacties 2 procent hoger dan in de laatste week van februari.

(bron: ANP)

 

Gerelateerde artikelen