15 tot 20 procent minder faillissementen in 2014

Het aantal faillissementen in Nederland neemt in 2014 met 15 tot 20 procent af. Alleen in Spanje is de afname van het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten groter, namelijk +/- 23 procent.

Dat blijkt uit de Economic Outlook van kredietverzekeraar Euler Hermes, die de verwachte faillissementsontwikkeling van 42 landen in kaart brengt.
 
Wereldwijd neemt het aantal faillissementen met gemiddeld 8 procent af. De Nederlandse afname is dus fors hoger. Dat geldt niet alleen in 2014, maar ook in 2015. Euler Hermes verwacht in dat jaar een afname van 7 procent van het aantal faillissementen, terwijl het wereldwijde gemiddelde een afname van 3 procent zal zijn. 
Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes: ‘Het is aantoonbaar dat voornamelijk exporterende ondernemingen gevestigd in Nederland meer profiteren van de achterliggende periode dan de ondernemingen welke zich puur hebben gericht op de binnenlandse markt.’ In Nederland ziet de kredietverzekeraar een BBP-groei van 0,7 procent in 2014 en 1,2 procent in 2015.
 
Bezuinigingsmaatregelen pakken positief uit
Ook de strikte overheidsmaatregelen hebben eraan bijgedragen dat Nederland tot de internationale top van de faillissementsafname  behoort. Toemen: ‘Net als Nederland hebben landen als Ierland, Portugal, Denemarken en Spanje te maken gehad met forse bezuinigingsmaatregelen en programma’s om schulden af te bouwen. Dat heeft de private sector krachtig gemaakt, waardoor investeerders de private sector in deze landen eerder als veilige haven zien.’
 
De ontwikkeling betekent nog niet dat het bedrijfsleven opgelucht adem kan halen. Toemen: ‘Het herstel is in zicht, maar het aantal bedrijven dat failliet gaat, ligt nog altijd ruim 20 procent hoger dan in de jaren 2003-2007. De effectieve economische groei is momenteel te klein om het aantal faillissementen – dat nog steeds historisch is – nog verder terug te brengen.’

Tabel: top 5 landen in faillissementsafname, 2014 en 2015
 
______________________________________________________________________
Bent u binnenkort betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart?
Dan is de tweedaagse cursus Corporate Recovery voor u onmisbaar. Dé cursus over reorganisaties,faillissementen en doorstarts. Deelname levert accountants en controllers 15 PE Punten op.
Meld u direct aan.
______________________________________________________________________

Gerelateerde artikelen