1,5 jaar cel oud-topman SNS Property Finance

Oud-topman Buck Groenhof van SNS Property Finance, de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal, is vrijdag veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank Midden-Nederland acht hem schuldig aan het leiden van een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Tegen Groenhof was vier jaar geëist.

Twee andere hoofdverdachten, allebei uit Haren, kregen respectievelijk vijftien maanden (waarvan vijf voorwaardelijk) en drie maanden cel. Zes medeverdachten kregen taakstraffen van tussen de 80 en 240 uur. Alle verdachten werden vrijgesproken van oplichting en verduistering, vandaar dat de straffen lager uitvallen dan geëist.

De fraudezaak bij Property Finance kwam in november 2012 naar buiten. Het ging toen al een tijd erg slecht met de vastgoedtak van SNS. Groenhof was de interim-bestuurder die het onderdeel uit het slop moest trekken. Hij huurde daarvoor bekenden van hem in, die een deel van hun salaris aan hem afstonden zonder dat de bank ervan wist. Dat gebeurde via valse facturen onder de noemer ‘advieswerkzaamheden’.

Door hun handelwijze hebben de verdachten de integriteit en het vertrouwen van SNS Property Finance ernstig geschaad, zegt de rechtbank.

De negen verdachten zouden bij elkaar 2,3 miljoen euro aan SNS Property Finance hebben onttrokken. De rechtbank heeft bij de eigen bedrijven van de verdachten vorderingen opgelegd van in totaal ruim 2 miljoen euro. Ook zijn er boetes opgelegd aan die ondernemingen van 5000 tot 50.000 euro.

In een reactie laat Groenhof weten dat de straf die hem is opgelegd hem zwaar valt. ‘Het belangrijkste is dat de rechtbank heeft vastgesteld dat ik SNS niet heb opgelicht of financieel heb benadeeld. Volgens de rechtbank had ik wel met SNS moeten bespreken dat er geldstromen liepen tussen medewerkers van SNS en mij. Ik ben mij daar nooit van bewust geweest. Daarom valt de opgelegde gevangenisstraf van twaalf maanden onvoorwaardelijk mij ook zeer zwaar.’

Groenhof en zijn advocaat beraden zich nog of ze in beroep gaan.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen