10 procent minder faillissementen in 2015

In 2015 zal het aantal Nederlandse bedrijven dat de deuren sluit 10 procent minder zijn dan in 2014.

Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes in de Economic Outlook, waarin faillissementscijfers van 43 landen vergeleken worden. Alleen in Spanje is de faillissementsafname groter dan in Nederland. In 2014 daalde het aantal faillissementen met 18 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. 
Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes: ‘We zien de grootste terugval in het aantal faillissementen bij landen die het hardst getroffen zijn door de crisis en door bezuinigingsmaatregelen van de overheid. Die betalen zich nu steeds meer ten positieve uit. Tegelijk hebben verschillende sectoren het nog steeds moeilijk en zijn nog herstellende.’ 
In 2016 daalt naar verwachting het aantal faillissementen met 3 procent. Vooralsnog is de huidige economische groei niet hoog genoeg om het aantal faillissementen in Nederland naar een lager gemiddelde te brengen.
 
Gunstige vooruitzichten 
Euler Hermes verwacht dat het BBP in Europa zal toenemen met 1,3 procent, de snelste stijging sinds 2011. 
Toemen: ‘Ook de cijfers van onze belangrijkste handelspartner in Europa, Duitsland, zijn gunstig. De verkoop in de retailsector steeg in januari met 5,3 procent ten opzichte van januari vorig jaar. Die stijging heeft zich sinds 1994 niet meer voorgedaan.’ 
De gunstige Europese vooruitzichten betalen zich uit in onder andere de export: Euler Hermes verwacht een toename van 12 miljard euro over 2015. Daarnaast verwacht de kredietverzekeraar dat de investeringen in Europa in de tweede helft van 2015 zullen toenemen. 
Toemen: ‘Tot nu toe hebben we nog veel voorzichtigheid bij bedrijven gezien, bijvoorbeeld door geopolitieke risico’s in de Eurozone. Door de lage olieprijzen hebben bedrijven echter meer cash, en dus meer ruimte om te investeren.
Het BBP in Nederland stijgt in 2015 met 1,75 procent. Voor 2016 raamt Euler Hermes de groei op 1,6 procent. Nog steeds worden de zogenaamde emerging countries, zoals Rusland en Brazilië, met tegenwind geconfronteerd (lagere groei).
 

__________________________________________________________________________________
Bent u binnenkort betrokken bij een faillissement, sanering of doorstart?
Dan is de tweedaagse cursus Corporate Recovery voor u onmisbaar. Dé cursus over reorganisaties,faillissementen en doorstarts. Deelname levert accountants en controllers 15 PE Punten op.
Meld u direct aan.

__________________________________________________________________________________ 

Gerelateerde artikelen