10 kenmerken van effectieve managers

Er heerst een schaarste aan effectieve managers in Nederland. De stijl van leidinggeven bepaalt in belangrijke mate het succes van een organisatie. Daarnaast blijkt het ook nog invloed te hebben op de gezondheid van de medewerkers. 11 kenmerken van effectieve en succesvolle managers. Hubert Rampersad is president van TPS International in California. Hij is tevens auteur van de internationale bestsellers total performance scorecard en persoonlijke balanced scorecard.

1 Gaat op zoek naar mogelijkheden om te leren
Heeft in de loop der tijd een leerpatroon vertoond. Gaat op zoek naar ervaringen die het perspectief kunnen veranderen of de mogelijkheid bieden om nieuwe dingen te leren. Gebruikt iedere kans die zich voordoet om nieuwe dingen te doen. Heeft nieuwe vaardigheden ontwikkeld en is in de loop der tijd veranderd.

2 Handelt op een integere manier
Vertelt de waarheid en wordt door andere mensen eerlijk gevonden. Is niet bezig zichzelf te promoten en neemt altijd de verantwoordelijkheid voor zijn/haar daden.

3 Kan met cultuurverschillen omgaan
Geniet van de uitdagingen van werk in een andere cultuur en de ervaringen die daarbij horen. Heeft gevoel voor cultuurverschillen, doet zijn/haar best om ze te begrijpen en past zijn/haar gedrag aan.

4 Neemt zich voor om positieve invloed te hebben
Toont grote betrokkenheid bij het succes van de organisatie en is bereid om er persoonlijke offers voor te brengen. Probeert een positieve invloed te hebben op het bedrijf. Laat zijn/haar passie zien door een enorme prestatiedrang.

5 Probeert brede management-kennis te verwerven
Zijn/haar kennis van de onderneming blijft niet beperkt tot het eigen terrein. Probeert zowel de producten en de diensten als de .nanciële aspecten van de onderneming te begrijpen. Probeert het verband tussen de verschillende onderdelen van de onderneming te doorgronden.

6 Brengt het beste in mensen naar boven

Heeft een bijzonder talent voor het omgaan met mensen. Dat blijkt uit zijn/haar vermogen om mensen samen te brengen in buitengewoon effectieve teams. Kan met een heleboel verschillende soorten mensen samenwerken, brengt daarbij het beste in hen naar boven en weet bij meningsverschillen tot consensus te komen.

7 Heeft inzicht: ziet de dingen vanuit nieuwe standpunten
Andere mensen hebben bewondering voor de intelligentie van deze persoon, vooral voor zijn/haar vermogen om relevante vragen te stellen, het belangrijkste aspect van een probleem of kwestie te bepalen en de dingen vanuit een
ander standpunt te zien.

8 Heeft moed om risico’s te nemen
Zal een duidelijk standpunt innemen wanneer anderen van mening verschillen, zal tegen de bestaande toestand ingaan, zal volhouden ondanks tegenstand. Heeft de moed het initiatief te nemen wanneer anderen aarzelen en durft persoonlijke en zakelijke risico’s aan.

9 Zoekt feedback en maakt er gebruik van
Is op zoek naar, reageert op en gebruikt feedback. Is actief op zoek naar informatie over zijn/haar invloed en verandert ten gevolge van dergelijke feedback.

10 Leert van fouten
Is in staat om van fouten te leren. Verandert van richting als hij/zij op het verkeerde spoor zit, reageert op gegevens zonder zich in het nauw gedreven te voelen, en begint na tegenslagen overnieuw.

Hubert Rampersad is president van TPS International in California. Hij is tevens auteur van de internationale beststellers total performance scorecard en persoonlijke balanced scorecard.

Mis deze checklist niet: 7 gouden regels voor business cases