1 op 5 doet het niet met banken

20 procent MKB gebruikt ADB-financiering, Anders Dan Banken.

Financiering zonder bank is in Nederland de experimentele fase voorbij. Een op de vijf ondernemingen vond vorig jaar non-bancaire financiering, of 'anders dan banken'. ADB-financiering heeft een serieuze positie in de MKB financieringsmarkt heeft ingenomen, zo blijkt uit de cijfers van het jaarlijkse onderzoek van Stichting MKB Financiering (pdf).

Met een groei van 26 procent ten opzichte van 2018 en met bijna drie miljard euro aan nieuwe verstrekkingen, financiert nu 22 procent van het MKB activiteiten non-bancair. Verder valt uit de cijfers op dat het aantal verstrekte financieringen met 41 procent groeide naar 49.120. Vooral bij klein-zakelijke financieringen onder één miljoen euro nam non-bancaire financiering sterk toe.

Opvallende andere cijfers over non-bancaire financiering in 2019 zijn dat vastgoed ADB-financiering meer dan verdubbelde en lease en factoring samen 74 procent van ADB-financiering uitmaakt. De stichting verwacht dat rond 2023 non-bancaire financiers de rol als grootste geldschieter overnemen van de banken.

(bron: ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen