Verandering begint bij jezelf

Roberto Elan
"Kansen zien in plaats van bedreigingen." Roberto Elan, spreker op FM Dag 2020.

Door Bouko de Groot.

De digitale transformatie, verduurzaming, krapte op de arbeidsmarkt, klimaatpolitiek: we hebben dagelijks te maken met de gevolgen van ingrijpende veranderingen. Ingrijpende verandering is precies waar Roberto Elan voor gaat. Hij is grondlegger van de Fearless Living Academy, Peak Performance Coach, en spreker op FM Dag 2020, waar hij werd gefaciliteerd door Finance Factor.

De echte uitdaging: jezelf

Verandering? “Je hebt geen invloed op wat er gebeurt, maar wel op hoe je ermee omgaat,” stelt Elan. De meeste mensen pakken dat echter niet op. “We hebben geleerd naar oorzaken te zoeken buiten onszelf. Die mindset moet je veranderen. Dat doe je door letterlijk je eigen verantwoordelijkheid te nemen en je innerlijke conversatie te wijzigen. Dan ga je kansen zien in plaats van bedreigingen,” legt hij uit. Dat interne veranderingsproces begint bij het inzien van de noodzaak. “Het gaat om je interne urgentie: of je verandert mee, of niet. In het laatste geval zie je de noodzaak er niet van in, dat kan ook. Maar voor beide keuzes geldt: Take Ownership!”

“Verandering is allesomvattend, globaal, en het gaat alleen maar sneller: technologie, gezondheid, diversiteit, duurzaamheid,” onderstreept  Diederik Heinink de noodzaak om méé te veranderen. Hij is zakenpartner van Elan, ook high performance coach en adviseert met East bedrijven en leiders over hun – persoonlijke – positionering en bedrijfsstrategie. “De stress van die veranderingen voelt iedereen, ook op de werkvloer. De awakening consumer is een wereldwijde trend: de consument van nu is zeer bewust, neemt niks meer zomaar aan. Er worden telkens hogere eisen gesteld aan organisaties. Dus noodzaak, urgentie, moet je nu meer voelen dan ooit,” zegt Heinink.

Niet HOE maar WIE

De stress van verandering, de naderende sprong in het onbekende, doet menigeen grijpen naar boeken of inschrijven voor seminars om zo Top Tien Tips voorgeschoteld te krijgen over hoe je er beter uit komt dan erin valt. Dat is niet de insteek van Elan. “Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe je moet veranderen. Maar voordat je daaraan kan beginnen, moet je eerst weten wie gaat veranderen. Daar gaan al die anderen aan voorbij!” Kortom, wie denk je dat je bent? “Dat bepaalt de mogelijkheden en onmogelijkheden die je ziet. Zo vind je je KERN identiteit. Pas als je de juiste kernidentiteit hebt en de juiste mindset, dan pas heeft het zin te kijken naar het hoe,” benadrukt Elan. “Zonder bewustwording helpt geen enkele tool, ook geen tienstappenplan. Werk daarom eerst aan je kernidentiteit. Pas daarna ga je voor echte, impactvolle transformatie. Je staat er versteld van hoe snel je al resultaten gaat zien bij jezelf en in je organisatie, als je eerst aan jezelf werkt.”

“Vergelijk het met een dieet om af te vallen,” vult Heinink aan. De meesten keren na een tijdje terug naar oude gewoontes, ze hebben zichzelf niet veranderd. “Het is ook niet makkelijk. Anders zouden alle goede voornemens voor het nieuwe jaar immers uitkomen! Kortom, het is cruciaal: je moet in de kern een andere persoon worden. Dat idee sluit aan op een andere trend: thought leadership. Voor finance professionals betekent dat onder andere dat ze zich meer binnen de organisatie, maar ook naar buiten toe moeten profileren. Dan bedoel ik niet dat dat je elke week op een podium moet staan, maar dat je intern en extern een authentieke en zichtbare leider bent: heldere communicatie, de boodschap geloofwaardig weten over te brengen, staan voor wie je bent. Hoe  creëer je  bewustzijn? Wat is je purpose, je visie, je waarde? Welke actie neem je en hoe blijf je daar consistent acties op ondernemen? Ook dat begint allemaal bij de ‘wie’, je kernidentiteit,” legt hij uit.

Ondanks je angst

De transformatieformule van Elan, Fearless System, is bedoeld om je door dat proces te leiden op weg naar je nieuwe kernidentiteit en een fearless mindset. “Verandering is heel moeilijk, zeker als het niet noodzakelijk lijkt,” weet hij. “De meeste mensen geloven in gefixeerde persoonlijkheden: ‘ik doe het al jaren zo’, maar dat is een comfort-zone. Als je wil veranderen, moet je die verlaten, ondanks je angst: fearless!”

Daarvoor neem je drie stappen, de drie pijlers van Fearless Living, die Elan op FM Dag 2020 ook uiteen heeft gezet:

  • Become Fearless
    Ontmantel je angst en verander wie je bent, in de kern.

  • Take Ownership
    Neem de volledige verantwoordelijkheid, voor het goede en het slechte.

  • Hold Nothing Back
    Durf out of the box denken, want is de situatie anders, dan moet jij ook anders zijn.

“Ik wil finance professionals inspireren en bewust maken van Fearless Living: leef onbevreesd je maximale potentieel!”

Bekijk hier de video van Roberto Elan op FM Dag 2020.

(foto’s: Mandy Aileen Photography)

 

Gerelateerde artikelen