De ABN Amro ging de afgelopen jaren een indrukwekkend offshoring- en outsourcingtraject in. Ondertussen verbeterde de kwaliteit van de cijfers, die ook nog eens eerder beschikbaar kwamen. 'Informatie snel én gedetailleerd, dat lijkt elkaar te bijten. Daar komt dus informatietechnologie om de hoek kijken.'
Berenschot registreert al enkele jaren alle aankondigingen van reorganisaties en gedwongen ontslagen. Daaruit blijkt dat het aantal ontslagen in 2005 blijft aanhouden. Wij merken in onze praktijk nog een grote voorzichtigheid bij ondernemers. Het artikel gaat in hoe ondernemingen weer de groei kunnen inzetten.
Na de verzelfstandiging van HITT in 1994 werd het bedrijf geacht eigen administratie- en managementsystemen op te tuigen. Het verbeteren van performance management is sindsdien een continu proces. De vruchten worden nu geplukt, na anderhalf jaar van actieve inzet op CPM. 'De efficiency groeit. Net als het verkeer.'
Trespa heeft in Europa en later in China en de VS het consolidatieproces voor de rapportages sterk gemoderniseerd. Alsof dat niet genoeg moeite kostte, heeft het bedrijf tegelijkertijd een wereldwijd Activity Based Costing systeem geïmplementeerd. Trespa is, zeker wat betreft performance management, uitstekend voorbereid op de toekomst. 'We rapporteren met dezelfde frequentie en inhoud als een grote internationale onderneming.'
Na de beruchte boekhoudschandalen in de private sector staat nu de publieke sector weer eens in het negatieve licht van de schijnwerpers. Het OM krijgt er flink van langs in de media in de zaak van Nienke Kleiss. Ook eerdere zaken, zoals de Puttense moordzaak, passeren de revue met de vraag of de verrichtingen van het OM wel door de beugel kunnen. Insiders melden dat deze blunders het gevolg zijn van de overeengekomen prestatiecontracten.
De waarde van goede corporate governance bij bedrijven mag vandaag de dag niet onderschat worden. Bedrijven die vertrouwen hebben in hun governance - en die de implementatie van relevante wetgevingen eenvoudig hebben doorstaan - baseren hun succes op de fundamentele vereisten, te weten: een goed gemanaged bedrijf heeft het gedrag van het personeel op één lijn en beheert zijn belangrijkste waarden en normen goed.
Adequaat risicomanagement is een belangrijk aspect van corporate governance en leidt ertoe dat uw organisatie beter beheersbaar wordt. U kunt uw beslissingen beter afwegen en tegelijkertijd sneller inspelen op veranderende omstandigheden. Risicomanagement is een onderdeel van corporate governance. Goede corporate governance verbetert dus de beheersbaarheid van uw organisatie.
Zweitze Hofma, controller bij EG-Liaison (EGL), ziet geen verschil tussen de controllersfuncties in profit- en non-profitorganisaties. In beide organisaties moet de controller zich volgens hem bezighouden met de toekomst. 'En niet te veel met het "nu" bezig zijn.'
Goede communicatieve vaardigheden zijn volgens Robert Boon, controller bij Annexum Invest, aanbieder van beleggingen in vastgoed, de belangrijkste eigenschap van de nieuwe generatie controllers. 'De nieuwe controller is een goede manager die de juiste vragen stelt en die met de beschikbare middelen een zo efficiënt mogelijk resultaat probeert te behalen.'
Bedrijven hebben vaak moeite met het rapporteren van operationele risico's. Maurik Schoonbeek, controller bij Imtech Infra, snapt die problematiek wel. 'Maar uiteindelijk moet een bedrijf gewoon kijken naar de risicogebieden en proberen daar een waarde aan toe te kennen.'
De verklaring van 'in control' die Tabaksblat vraagt, bezorgt veel bestuurders onrust. Het Amerikaanse Coso biedt mogelijkheden om die onrust weg te nemen. De code-Tabaksblat verlangt van bestuurders dat zij jaarlijks verklaren dat de interne risicobeheersings- en controlesystemen van hun onderneming adequaat en effectief zijn. Het ligt volgens de toelichting van de code in de rede dat het bestuur bij deze verklaring aangeeft welk normenkader zij heeft gehanteerd bij de evaluatie van deze systemen. De code komt op dat punt echter helaas zelf niet verder dan het tussen haakjes en slechts als voorbeeld noemen van het referentieraamwerk voor interne beheersing dat het Amerikaanse Coso (Committee of Sponsoring Organizations of the Treadway Commission) in 1992 publiceerde. Dit raamwerk heeft zich inmiddels tot een wereldstandaard ontwikkeld. Ook de SEC verwijst ernaar in recente regelgeving.
We maken onderscheid tussen de volgende vier basale budgetmethodieken: 1. Vast budget, waarbij de ongedeelde, integrale kosten worden gebudgetteerd; 2. Variabel budget, waarbij de variabele kosten en de proportioneel vaste kosten worden gebudgetteerd; 3. Gemengd budget, waarbij de vaste en variabele kosten afzonderlijk worden gebudgetteerd; 4. Flexibel budget, waarbij de gestelde normen op korte termijn kunnen worden aangepast.
Een ondernemer moet zoveel mogelijk bezig zijn met ondernemen en niet met administratieve bezigheden, prestatiemeting en business analyse. De controller is ervoor verantwoordelijk dat deze activiteiten effectief en efficiënt en volgens de wensen van het lijnmanagement worden uitgevoerd. Dit vraagt om vaardigheden en attitudes van de controller die verder gaan dat het netjes bijhouden van de scores. De controller zal zich moeten opstellen als 'partner in business'.
Wanneer is een onderneming succesvol? Voor een beursgenoteerde onderneming wordt een stijgende beurskoers vaak als graadmeter beschouwd. Maar of er nu sprake is van een beursnotering of niet, winst en groei van de onderneming zijn indicatoren waaraan succes het beste kan worden afgemeten. En dan gaat het niet alleen om succes van vandaag, maar vooral ook om het succes van morgen.
Raimond Honig schreef als deskundige van het Credit Management Instituut het boek 'hoe praat ik geld uit zijn zak?' Vanuit praktijk en visie wil ik graag wat toevoegen aan bovenstaand artikel.
Steeds meer studies tonen aan dat goed prestatiemanagement positieve effecten heeft op de resultaten van de organisatie. De verklaring hiervoor is dat prestatiemanagement de aandacht van de gehele organisatie voortdurend richt op het behalen van de doelstellingen van de organisatie, en bovendien helpt om de individuele manager en medewerker te laten zien hoe ze zelf (kunnen) bijdragen aan het behalen van die doelstellingen. In de praktijk blijkt dat de publieke sector niet zomaar de prestatiemanagementtechnieken kan toepassen die in de private sector in zwang zijn.
Raimond Honig schreef als deskundige van het Credit Management Instituut het boek 'hoe praat ik geld uit zijn zak?' Exclusief voor dit ezine mochten we aantal tips en tricks extraheren. Dit keer telefonisch incasseren.
Een kredietverzekering afsluiten? Rexel Nederland ziet daar geen heil in. Volgens CFO Tjalling Haisma leidt dat tot hogere kosten en minder kennis van de klant. Dat het bedrijf daardoor wel eens tegen een financiële zeperd aanloopt, neemt hij voor lief.
De fameuze ex-CEO van General Electric en managementgoeroe Jack Welch was onlangs in Nederland. Hij sprak tijdens een internationaal congres over Six Sigma. De Heian-zaal in het Okura-hotel was tot de laatste stoel gevuld toen Jack Welch in een comfortabele fauteuil de vele vragen uit het publiek beantwoordde.
Wat hebben kwaliteitszorg en de Sarbanes-Oxley Act met elkaar te maken? Niets, althans niet in de meeste bedrijven. Bij Coca Cola wordt de Six Sigma-aanpak echter ingezet om de 'SOX-compliancy' te garanderen.
Het imago van de accountant heeft sinds de boekhoudschandalen een flinke deuk opgelopen. In de Amerikaanse kranten zijn ze een dankbaar onderwerp geworden van cartoons en spotprenten. Steeds worden ze weer afgebeeld als hebberige geldwolven die niet, gehinderd door scrupules, meegaan in frauduleuze praktijken. In Nederland worden accountants wellicht nog niet zo erg aan de schandpaal genageld als in de Verenigde Staten, toch kampt ook de Nederlandse accountant met een imagoprobleem. Dat bleek ook tijdens het tweede Jaarcongres Controlling in Noordwijkerhout.
Bijna leek de industriële toeleverancier Kendrion in de afgelopen jaren kopje onder te gaan. Samen met stakeholders konden CEO Piet Veenema en CFO Eiko Ris toch een oplossing vinden, zodat het bedrijf nu weer vooruit kan kijken.
Op 15 september 2005 vond het tweede Jaarcongres Controlling plaats. Geen tijd gehad om te komen? Toch benieuwd wat u allemaal had moeten weten over de veranderende rol van de controller? Klik dan verder om de foto's en de presentaties te bekijken.
Even twijfelde Matthijs Lusse, group controller bij Wolters Kluwer, of hij de bijeenkomst in Barcelona moest verlaten om naar de verkiezing van de controller van het jaar te gaan. Zijn beslissing toch te gaan was de juiste. Tijdens het tweede jaarcongres controlling werd Lusse verkozen tot controller van het jaar.
Een jaar lang was Jouke van der Veer, Finance Director Corporate Express Benelux, ambassadeur voor het controllersvak. Tijdens het jaarcongres gaf hij het stokje over aan Matthijs Lusse. Van der Veer, die zelf in de jury zat, roemde zijn opvolger om zijn aansprekende kijk op het vak.
Analoog aan de ontwikkeling van de functie van financial controlling naar business controlling, transformeerde Ernst Jan van Rooijen, finance director Nederland, de financiële functie van Versatel. 'We kijken nu meer dan ooit vooruit.'
Jan van Duijn startte zijn carrière ooit als controller bij Goudsmit. Bij USG People - de nieuwe uitzendorganisatie die voorkwam uit de overname van Solvus door United Services Group - wordt hij corporate vice president. Wat is de functie van een controller in zo'n overnametraject?
Nieuwe wensen van de klant en tegenvallende resultaten van nieuwe acquisities dwongen Wolters Kluwer tot een strategieverandering. Matthijs Lusse, de group controller van de multinational, was nauw betrokken bij de implementatie ervan.
Een open, eerlijke aanpak. Dat kenmerkt Paul Slegers, concern controller bij Fontys Hogeschool. Hij werkt pragmatisch, houdt niet vast aan standaard kerngetallen, maar stuurt op de wensen vanuit de organisatie, aangevuld met eigen creatieve gedachten over organisatieaansturing. En met succes zoals bleek uit zijn Green Grail project.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl