Zware kritiek op het Nationale Groeifonds: beter laat dan nooit

Tijd om de silo-uitgaven van de overheid om te buigen en echte sustainable public finance te realiseren.

In een nieuw rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur wordt zware kritiek geleverd op het National Groeifonds van Hoekstra en Wiebes. En terecht. Het wordt tijd voor fundamentele keuzes en een parlementaire enquête naar innovatiesubsidies.

In het nieuwe rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) wordt zware kritiek geleverd op het Nationaal Groeifonds van Hoekstra en Wiebes: https://www.rli.nl/publicaties/2021/advies/investeren-in-duurzame-groei

‘Beter laat dan nooit’ zullen we maar zeggen. Waarom? In januari 2020, schreef ik al hetzelfde over een vergelijkbaar ‘Sinterklaas’ duurzame investeringsfonds van Wouter Bos, Invest-NL, onder de titel: ’Kan InvestNL vliegen?’ aan de hand van 7 vragen.

Vervolgens schreef ik in september 2020 (!) op deze site, net als de bekende ex-economie prof. Sweder van Wijnbergen in de NRC trouwens, een vernietigende column over het Nationale Groeifonds van Hoekstra & Wiebes onder de titel ‘Stop de zombie-startup apocalypse’.

Na deze laatste column werd ik overspoeld met boze berichtjes, inclusief op LinkedIn, van allerlei belanghebbenden uit de ‘oude-normaal innovatiesubsidie startup-industrie’ in Nederland. Ik was blijkbaar aan ‘hun’ sustainable innovatiesubsidie-business gekomen. Hoezo ‘hun’ fonds eigenlijk? Deze vooral heren in onze ‘oude-normaal groeien moet economie’, vergeten blijkbaar dat het gemeenschapsgeld is dat men ‘investeert’. Dus helemaal niet ‘hun’ geld.

Het goede nieuws is dat het anders kan. In ‘Groeien zonder te groeien’ laten we zien dat ‘eeuwige economische groei’ op de oude manier met het BNP als meetlat niet alleen een mythe is zoals Ricardo Semler al lang geleden stelde, maar ook onwenselijk is. Zeker als je een echte sustainable transformatie in gang wilt zetten. Het wordt tijd om in een parlementaire enquête zonder ex-politici en zonder oude-normaal topeconomen gewoon eens echt integraal naar de overheidsuitgaven te gaan kijken om het terrein van ‘innovatie-subsidies’ de afgelopen 10 jaar: #followyourmoney. En de silo-uitgaven van de overheid structureel om te buigen en bepaalde niet noodzakelijke kosten in de vorm van hippe feesten en partijen gewoon te stoppen.

In een tijd van een aantal tegelijkertijd optredende crises als nu is het van cruciaal belang om fundamentele en structurele keuzes te maken, ook op financieel terrein en snel de juiste maatregelen te nemen voor heel Nederland en niet alleen je eigen achterban of je eigen hobby’s. Tijd voor ‘sustainable public finance’. Dus: ‘stop de Bokito’s waaronder ex-politici, met hun oude-normaal innovatiefondsen. In veel gevallen gewoon weggegooid geld.

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder bij Corporate IT-strategie, corporate venturing, e-commerce & compliance. Hij is digital strategy & change consultant voor corporates, het MKB & ondernemingsraden. Daarnaast is hij online ondernemer, business coach, spreker, gastdocent en auteur van een aantal boeken waaronder ‘Dagboek van een bankier’, ‘De scale-up blueprint’, ‘Overlevingsstrategie voor startups’ en ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie’

Gerelateerde artikelen